Českým drahám přibývají cestující

Na klíčových relacích jako Praha – Ostravsko, Praha – Brno, Praha – Hradec Králové, Praha – České Budějovice, Praha – Olomouc nebo Praha – Ústí nad Labem dosáhl dopravce České dráhy v prvním pololetí dvouciferných nárůstů počtu cestujících.


„Za prvních šest měsíců s námi cestovalo o 2,2 milionu zákazníků více než loni. Největší nárůsty jsou přitom tradičně v příměstské dopravě, ale také na klíčových dálkových relacích,“ upřesňuje Radek Dvořák, místopředseda představenstva ČD, a.s. Díky tržbám z prodeje jízdenek a přísné kontrole nákladů skončila firma podle českých účetních standardů pololetní hospodaření nad plánem s více než 300 milionovým ziskem. „Letošní podnikatelský plán je ambiciózní, přesto se nám ho daří nejen dodržet, ale dokonce jej o více než 100 milionů korun překonat. Ukazuje se, že důsledné řízení nákladové stránky spolu s rozvojem cenotvorby se projeví i v hospodářském výsledku firmy,“ dodává Dvořák.

V prvním pololetí byl celkově přebudován systému tarifů Českých drah a došlo k výraznému zjednodušení vůči cestujícím. Velké oblibě se těší mobilní aplikace Můj vlak (nedávno oceněná prestižním oceněním Internet Effectiveness Awards 2019, počet stažení 1,7 mil.) i nově spuštěná aplikace Vlakem na výlet, která za pár týdnů provozu nasbírala již téměř 100 000 uživatelů. České dráhy zároveň provozují největší cyklopůjčovnu v zemi ČD Bike, budují u nádraží parkovací plochy ČD Parking a svým zákazníkům nabízejí i další nadstandardní služby, jako je například náhradní doprava při ujetí posledního přípoje a možnost vrácení jízdenky 15 minut před odjezdem vlaku.

Radek Dvořák k tomu dodává: „Podíl železniční dopravy na celkovém přepravním výkonu je v České republice cca 7,3 %. Naším hlavním cílem je vybudovat nový trh a zvýšit podíl ekologické dopravy. I proto náš investiční plán počítá s tím, že v příštích pěti letech nakoupíme vozidla za zhruba 40 miliard korun. Desítky nových vozů, ale i ucelených jednotek se již vyrábějí. Například je to 50 vozů pro dálkovou dopravu, pět netrakčních jednotek pro Moravskoslezský kraj a 31 elektrických jednotek pro linku spěšných vlaků Plzeň – Cheb – Karlovy Vary, linku Klatovy – Plzeň – Beroun, pro kraj Vysočina a Jihočeský kraj.

TZ ČD

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)