DPP má nedostatek řidičů. Na leden a únor se chystají „letní“ prázdninové jízdní řády

Dopravní podnik hl. m. Prahy trpí zásadním nedostatkem řidičů. Na celý leden a únor 2020 se připravuje omezení provozu městské dopravy. Ale to není vše. Podle informací, které má redakce k dispozici, dochází už během podzimu k výpadkům spojů ze strany dopravního podniku. Tuto skutečnost potvrzují i řidiči DPP na internetu.


Cestující však nemají šanci zjistit, které spoje jsou odřeknuty. Zatímco ostatní dopravci o výpadcích spojů informují skrze web Ropidu a aplikaci Lítačka, jednotlivé výpadky spojů dopravní podnik nehlásí. Kolik bylo dopravním podnikem neodjetých autobusových spojů v září se snad brzy dozvíme z odpovědi na dotaz, který byl na dopravní podnik zaslán.

O nedostatku řidičů a plánovaném omezení provozu městské dopravy informoval v září zástupce dopravního podniku pan Vodrážka představitele MČ Praha 18. Pro Pražany to znamená, že v lednu a v únoru budou čekat déle na svůj autobus. V plánu je zavedení prázdninových jízdních řádů, které známe z letních prázdnin. Není vyloučeno, že dojde i  ke zkrácení, omezení a nebo zrušení některých linek.

Jenže zatímco v létě je řada obyvatel Prahy na dovolené a děti mají dvouměsíční prázdniny, v lednu a únoru chodí Pražané klasicky do práce a do školy od pondělí do pátku. Jak Praha zvládne omezený provoz městské dopravy a kolik víc lidí zvolí cestu automobilem se dozvíme za čtvrt roku.

Zároveň není jisté, co bude od března 2020. Nelze očekávat, že několikaletý problém s nedostatkem řidičů se povede dopravnímu podniku vyřešit. Omezování MHD proto může nastat i v dalších měsících.

Celé problematice se věnujeme v 37. díle Dopravního podcastu:

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.