Hybridní Volvo otestují v Českých Budějovicích

Dopravní podnik města České Budějovice, a.s zařadil do běžného provozu velkokapacitní hybridní autobus Volvo 7900LAH, který byl zapůjčen výrobcem po dobu měsíce říjen. Tento hybridní vůz je vzhledem k možnosti paralelního pohonu, tedy schopnosti kombinovat dieselový agregát a elektrický pohon, považován za ekologičtější a zároveň ekonomičtější variantu městské dopravy.


Jízdní vlastnosti vozidla závisí do značné míry na způsobu zacházení vozidlem, v případě ekonomické jízdy řidiče lze značně snížit spotřebu vozidel – například při opatrném využívání brzd dochází k tzv. rekuperaci elektrické energie zpět do akumulátoru.

„Účelem měsíční výpůjčky je ověření jízdních vlastností vozu v podmínkách českobudějovické MHD,“ vysvětluje nasazení hybridního autobusu ředitel a místopředseda představenstva a.s.; Ing.Slavoj Dolejš. „Velmi důležité je sledovat vývoj moderních technologií, které mohou snižovat náklady a zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí,” dodává Dolejš. Vyjma možné úspory paliva lze mezi hlavní výhody hybridních autobusů totiž zařadit komfortnější přepravu cestujících danou snížením hlukové zátěže či plynulejší jízdou.

Dopravní podnik města České Budějovice dlouhodobě a kontinuálně modernizuje a rozšiřuje vozový park ve snaze o enviromentálně zodpovědný přístup. Posledním počinem tohoto druhu byl nákup 11 bezemisních městských elektrobusů nové generace v říjnu 2018.

Zdroj: DPMČB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)