Autobus DPP hlásil, že je obsazený. Cestující zůstávali na zastávkách

Rušení autobusových spojů v Praze pokračuje i po včerejší tiskové konferenci. Na té byly hlavní příčiny marketingově zabaleny do sdělení, že nedostatek řidičů autobusů by vyřešilo snížení věkové hranice na 19 let pro získání řidičského oprávnění typu D.

Dnes ráno obyvatelé Letňan zažili opětovně situaci, kdy autobus uvedený v jízdním řádu nebyl vypraven (zda z personálních důvodů, či z důvodu poruchy se nedozvíme. DPP tyto informace nesděluje). Nebylo to poprvé, cestující už si na takovou situaci zvykají, že se nemohou spolehnout na spoje pražského dopravního podniku.

Zatímco v jiných dnech lidé čekali a odjeli dalším spojem, dnes tomu tak nebylo. Po vynechaném spoji kloubové linky 195 přijel po pěti minutách (14 minut od posledního spoje) autobus linky 158. Jenže byl natolik přeplněný z prvních zastávek letňanského sídliště, že po cestě na metro Letňany autobus hlásil z reproduktoru davům cestujících na zastávkách: „Autobus je obsazený, nenastupujte“. Hlášku, kterou většina cestujících slyšela poprvé v životě.

Lidé se zaplaceným jízdným museli čekat další minuty a doufat, zda přijede příští autobus a zda bude mít volnou kapacitu. Část z nich bude pravděpodobně přemýšlet, zda nezačnou jezdit do práce opět autem.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.