Podpořte bláznivý nápad! Dostaňme Čechoameričana zpět domů!

Když jsem před několika týdny mluvil s Liborem Hinčicou, říkal, že něco chystá a zda bych jeho projekt opět podpořil na webu Dopravního magazínu MHD86.cz. Odpověď byla jednoznačné ANO, aniž bych věděl, oč půjde.

Následně jsem se Libora zeptal z legrace, zda si bude kupovat další trolejbus. A hned trefa do černého. Začal mi popisovat celý svůj bláznivý nápad zkusit dostat do Čech trolejbus Škoda 14 TrE z Ameriky.

V devadesátých letech bylo do amerického Daytonu dodáno 57 trolejbusů Škoda 14 TrE. Jelikož jejich provoz má být ukončen na začátku roku 2020, přichází Libor Hinčica z časopisu Československý Dopravák s nápadem jeden vysloužilý trolejbus dopravit do Čech. Ve strašickém muzeu MHD na Rokycansku by reprezentoval úspěch České republiky v USA. Další podrobnosti jsou uvedeny ve videu, které celý projekt představuje.

Dopravní společnosti v Daytonu velkoryse nabízí darovat jeden trolejbus Čechům. Jediné, co chybí jsou finance na transport trolejbusu do České republiky. Ty jsou odhadnuty cca na 700 tisíc korun. Proto vznikla na webu startovac.cz kampaň „DOSTAŇME ČECHOAMERIČANA ZPĚT DOMŮ!“.

Přidejte se taky a podpořte tento bláznivý, ale krásný nápad 🙂

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.