Na záchranu českoamerického trolejbusu je vybráno už 44 % částky

Za měsíc bylo vybráno už 313 tisíc korun za záchranu trolejbusu Škoda 14TrE. Celková částka 700 tisíc má pokrýt náklady na převoz českého trolejbusu z amerického Dayntonu do Česka. Povede se v posledním měsíc vybrat chybějících 56 % z celkové částky?

České trolejbusy sloužily v San Francisku do září roku 2019 a v Daytonu ukončily provoz v prosinci 2019. Proto vznikl nápad, že by se měl alespoň jeden z těchto trolejbusů zachránit také pro české muzejnictví jako připomínka strojírenské historie. Škodovka není na českých silnicích výjimečná, ale Škodovka vyrobená v USA? To je něco unikátního!

„Ještě nikdy jsme nepotkali šéfa dopravního podniku, jako je Mark Donatghy z Daytonu. Ten na náš dotaz o podmínkách získání jednoho z trolejbusů pro historické účely zareagoval tím, že se rozhodl trolejbusům do Česka darovat. Dohodli se na podmínkách, připravili smlouvu a při návštěvě v Daytonu ji podepsali. Trolejbus tedy máme, neradi bychom jej ale dali do šrotu. Chceme jej dostat zpět domů do České republiky, aby se mohl s nezvyklou konstrukcí českého vozu pro americký trh seznámit kdokoli a kdykoli i u nás. Je to ale pořádná dálka – vzdušnou čarou 7 266 km,“ říká Libor Hinčica z časopisu Československý Dopravák.

V poslední dnech dokonce vzniklo na internetu virální video, které se šíří povědomí o projektu i mimo zasvěcené trolejbusové nadšence.

Přispět na záchranu trolejbusu můžete na webu Startovač. Připravena je řada unikátních dárků pro podporovatele.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.