Přehled investic DPMB v roce 2020

Dopravní podnik města Brna bude pokračovat v započatém projektu Tramvaj pro Brno, který obnáší nákup a kompletaci až 41 nových nízkopodlažních a klimatizovaných tramvají v ústředních dílnách podniku. Po prvních dvou kusech, které budou zhotoveny zřejmě do konce roku 2019, je v roce 2020 naplánována kompletace dalších 9 tramvají – Draků.

Podnik plánuje nákup až 60 kusů dvounápravových nízkopodlažních trolejbusů s alternativním pohonem, čímž navazuje na pilotní projekt nákupu deseti sólo trolejbusů Škoda 26Tr v roce 2018, umožňujících jízdu bez trolejového vedení. Dodávka trolejbusů je plánována v návaznosti na výsledky veřejné soutěže v letech 2020- 2022. Nové parciální trolejbusy ve vozovém parku nahradí v první řadě nejstarší vysokopodlažní trolejbusy 14Tr a 15Tr, dále nejstarší trolejbusy typu 21Tr.

Vozový park DPMB v průběhu roku 2020 obohatí 20 kusů dvounápravových nízkopodlažních autobusů moderního designu se vznětovým motorem a 20 kusů kloubových nízkopodlažních autobusů se vznětovým motorem. Tyto autobusy nahradí především autobusy CITELIS s emisní normou Euro 4 a autobusy B931 s emisní normou Euro 2.

Rok 2020 bude významný realizací druhé fáze elektronického odbavování cestujících, díky které budou moci cestující platit za jízdné bezkontaktní platební kartou přímo ve voze. Osazení všech vozů novými validátory je v plánu na jaře roku 2020.

Předpokládané náklady na strojní investice v roce 2020 jsou orientačně 948 mil. Kč.

Stavební investice

Dopravní podnik města Brna v roce 2020 připravuje rozsáhlé rekonstrukce několika tramvajových tratí.

Koleje MHD – Zelené plíce města: rekonstrukce tramvajové trati v ulici Nové sady (Nádražní – Hybešova – Poříčí). Akce bude obnášet nad rámec běžné rekonstrukce trati i instalaci travnatých a květinových pásů v prostoru kolejiště. Termín: 03/2020-09/2020, vlastní výluka tramvajové trati 07-08/2020.

Merhautova: celkovou opravou projde tramvajová trať v ulici Merhautova (v úseku od křižovatky s ulicí Jugoslávskou po křižovatku s ulicí Provazníkovou), včetně rekonstrukce zastávkových ostrůvků Jugoslávská. Termín: 03-06/2020.

Veveří: oprava úseku Jana Uhra – Žerotínovo náměstí, oprava trati je nutná zejména z důvodu vedení objízdné trasy v rámci stavby VMO Žabovřeská – II. etapa. Termín: 06-08/2020. Obvodová: stavební úpravy v úseku zastávka ZOO – smyčka Rakovecká, termín: 07-08/2020.

Vídeňská: rekonstrukce tramvajové trati do smyčky Ústřední hřbitov a rekonstrukce vlastní smyčky ÚH, termín: 09-10/2020.

Smyčka Komárov: v rámci výluky pro stavbu Tramvaj Plotní bude provedena rekonstrukce smyčky Komárov (včetně přilehlých chodníků), termín: 09-11/2020.

Rok 2020 bude i ve znamení pokračování v započatých stavbách:

Tramvaj Plotní – soubor staveb – etapa 2-4: pokračování stavební zakázky SMB z minulého roku, realizace největšího podílu vlastní tramvajové trati na ulici Plotní v roce 2020.

Prodloužení TT z Osové ke Kampusu MU v Bohunicích: na jaře 2020 zahájení hlavních stavebních prací pro vybudování tramvajové trati (včetně hloubení tunelu).

Odbočný uzel Ostravská tramvajových tratí linek č. 8 a 10: rychlostní výhybky – v termínu do 30.4.2020 bude finálním řešením zajištěno zabezpečení, signalizace a návěstění v tomto odbočném uzlu ve všech směrech, včetně schválení Drážním úřadem k zajištění dalšího zkušebního a následně plného provozu.

Rozšíření vozovny Pisárky: dokončení výstavby nové haly denního očisty a ošetření a také rozsáhlé rekonstrukce stávajících provozů včetně nového zastřešení kolejí. Termín ukončení stavby 08/2020.

Předpokládané náklady na stavební investice v roce 2020 jsou orientačně 743 mil.Kč.

TZ DPMB

  • Svátek dopravních nadšenců se blíží. Dopravní nostalgie přinese jízdy historickými vozy i otevřenou vozovnu ve Slatině
    Dopravní nostalgie IGNIS BRUNENSIS po roce opět nabídne přehlídku historických a retro vozů v centru Brna i projížďky pro veřejnost.  V sobotu 15. června zároveň Dopravní podnik města Brna (DPMB) uspořádá den otevřených dveří ve vozově Slatina. Sobotní dopoledne 15. června bude na náměstí Svobody a v Brandlově ulici patřit opět výstavě historických vozidel městské … Pokračovat ve čtení
  • Konec dalších starých vlaků. ČD a veřejnost se v Olomouci oficiálně rozloučí s „Tornády“.
    Na české železnici končí další typ legendárních vlaků. Elektrické jednotky řady 460 přezdívané jako „Pantograf“ nebo „Tornádo“ se s veřejností oficiálně rozloučí už tento víkend. Pro železniční fanoušky, cestující i zaměstnance železnice je od pátku 19. dubna do neděle 21. dubna 2024 připraven bohatý rozlučkový program. České dráhy o tomto víkendu oficiálně ukončí provoz poslední staré … Pokračovat ve čtení
  • Na Brněnské přehradě začne 78. plavební sezóna
    Po zimní přestávce se sedm lodí Dopravního podniku města Brna (DPMB) vrací na hladinu Brněnské přehrady. Slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v bystrckém přístavišti v sobotu 20. dubna začne v pořadí 78. plavební sezóna. Potrvá do 30. října. „Předchozí dvě sezóny byly rekordní, proto jsme samozřejmě plni očekávání, jaká bude ta letošní. Lodě jsou po zimním servisu, opravách … Pokračovat ve čtení
  • Regionální den PID v Benešově u Prahy
    V sobotu 20. dubna 2024 se ve vlakové stanici a v autobusovém terminálu v Benešově u Prahy uskuteční Regionální den PID. Téměř po celý den od 10:00 do 17:00 hod. se můžete těšit na jízdy historickými autobusy, speciálními vlaky a bohatý doprovodný program. JÍZDY ZVLÁŠTNÍMI VLAKY: Historická elektrická jednotka řady EM 475.1 (Žabotlam) – jízdy zvláštními vlaky na … Pokračovat ve čtení
  • Letiště Praha zkrátí dobu parkování zdarma na 10 minut
    Na Letišti Václava Havla Praha dojde od května k několika změnám v oblasti parkování. Stávající parkovací systém nahradí nový, který přinese mnoho vylepšení a vyšší komfort pro řidiče. Navýší se počet expresních stání díky otevření již třetího expresního parkoviště a změny se dotknou také ceníků. Na všech parkovištích na Letišti Václava Havla Praha dojde k … Pokračovat ve čtení