Varšava podepsala se Škodou Transportation smlouvu na nové soupravy metra

Škoda Transportation dnes ve Varšavě slavnostně podepsala kupní smlouvu na dodávku až 45 šestivozových souprav metra pro polskou metropoli. Celková hodnota kontraktu může činit necelých 8 mld. korun. 

Těší mě, že došlo k potvrzení našeho vítězství v jednom z největších tendrů v Evropě. Na výsledek jsme čekali déle než dva roky. Podařilo se nám upevnit naše postavení na důležitém polském trhu, kam jsme dodali například naše tramvaje do Wrocławi nebo trakční vybavení pro trolejbusy a tramvaje do Lublinu a Krakowa,“ říká předseda představenstva a Prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina a doplňuje: „Při navrhování souprav jsme mimo jiné věnovali velkou pozornost komfortním prvkům, díky kterým bude cestování ještě pohodlnější. Ve Varšavě se tak mohou těšit na dostatečný počet pohodlných sedadel, moderní přehledný vnější i vnitřní informační audiovizuální systém, oba čelní vozy budou navíc vybaveny prostorem pro invalidy a v každém voze bude také prostor pro dětský kočárek a kolo.
Škoda Transportation v tendru zvítězila nad konkurenty z řad největších světových výrobců kolejových vozidel. Součástí zakázky jsou také dodávky náhradních dílů, simulátor, rozšířené záruky a školení. Základní dodávka je na 37 souprav metra, opce poté může být na dalších osm souprav.

Při vývoji a návrhu souprav metra byl kladen vysoký důraz na bezpečnost a pohodlí cestujících i obsluhy. Soupravy jsou navrženy podle EN a UIC norem a splňují nejnovější technické poznatky a požadavky např. v oboru požární bezpečnosti. Soupravy zajišťují bezpečný provoz s minimálními provozními náklady. Na vývoji moderní soupravy metra Škoda Transportation spolupracuje s českými i polskými univerzitami a konstrukčními kancelářemi např. s EC Engineering.

 „Nové šesti-vozové soupravy pro Varšavu pojmou až 1 500 cestujících. Jejich maximální rychlost bude 90 km/h.  Návrh vnitřního prostoru je proveden s ohledem na vytvoření příjemného prostředí pro cestující. Zvolené materiály jsou odolné proti běžnému opotřebení i proti násilnému poškození a jsou snadno čistitelné. Vozy budou samozřejmě splňovat nejnovější bezpečností normy a budou také vybaveny kamerovým systémem se záznamem,“ dodává Zdeněk Majer, člen představenstva a Senior Viceprezident pro Obchod, skupiny Škoda Transportation.

TZ Škoda Transportation

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.