V Brně ruší prodej jízdenek u řidiče a budou větrat vozidla MHD na konečných

V souvislosti se současnou situací ohledně výskytu koronaviru zavádí DPMB další opatření na podporu bezpečnosti cestujících i svých zaměstnanců. S platností od čtvrtka 12. března budou řidiči v zastávkách otevírat automaticky všechny dveře, bude zrušen doplňkový prodej jízdenek u řidiče a vozy se budou nadále každodenně ve větší míře dezinfikovat.

„Po dohodě s vedením města Brna budeme pokračovat v opatřeních, která jsme z preventivních důvodů zavedli už minulý týden a nově přijímáme další, aby ochrana našich cestujících a zaměstnanců byla maximální možná. Provoz MHD zatím zůstává bez omezení, pouze došlo ke zrušení školních spojů. Sledujeme obsazenost vozů a připravujeme se na možnost případného přechodu na prázdninové jízdní řády, nikoli však dříve než od začátku příštího týdne,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek s tím, že definitivní stanovisko poskytne podnik v pátek 13. března.

Dopravní podnik města Brna provádí od začátku března každodenní očistu všech vozů koncentrovanějšími čistícími a dezinfekčními prostředky BADEX, které se běžně používají na exponovaných místech, jako jsou nemocnice a laboratoře. „Posílili jsme úklidové čety, aby se mohly s větší pozorností věnovat očistě a dezinfekci míst, kterých se cestující nejvíce dotýkají, tedy madel, tyčí a poptávkových tlačítek,“ vysvětlil Havránek. Mezi řidiče a pracovníky, kteří přichází do styku s cestujícími, rozdal podnik 1500 dezinfekčních gelů na ruce a dnes podnik obdržel další dodávku stejného počtu kusů, ve větším balení.

S platností od 12. března zavádí DPMB tato další opatření:

– větrání vozů na konečných zastávkách,

– zrušení poptávkového otevírání dveří tlačítky; řidič v zastávce vždy otevře všechny dveře; neruší se povinnost dát řidiči znamení k zastavení v zastávkách NA ZNAMENÍ, při vystupování s kočárky, při požadavku na vysunutí plošiny apod.,

– zrušení doplňkového prodeje jízdenek u řidiče v zónách 100+101 (tzn. netýká se spojů do regionu, kde jsou autobusy vybavené pokladnami u řidiče),

– pracovníci přepravní kontroly budou platné jízdní doklady ověřovat pouze vizuálně, bez fyzického kontaktu s cestujícími a jejich osobními doklady; současně budou mít úlohu informátorů cestujících.

„Zároveň doporučujeme cestujícím, aby využívali elektronický nákup jízdenek, ať už jednorázových přes mobilní aplikace a prostřednictvím SMS nebo předplatných přes Brno iD. V této souvislosti jsme prodlužili lhůtu na ověření osobních údajů při nákupu předplatních kupónů na 40 dní,“ upozornil Havránek. Cestující budou o opatřeních informováni prostřednictvím všech informačních kanálů DPMB a také prostřednictvím informačních letáků, které budou rozdávat ve vozech pracovníci přepravní kontroly.

TZ DPMB