Vídeň si drží nízký podíl jízd načerno

Vídni se podařilo udržet nízký podíl černých pasažérů MHD i v roce 2019. Vídeňský dopravní podnik Wiener Linien zveřejnil statistiku jízd načerno za uplynulý rok, která se stejně jako v roce 2018 pohybuje okolo 1,9 %.  

Na trasách dopravních prostředků vídeňské MHD je v terénu denně více než 100 revizorů. Minulý rok zkontrolovali jízdenku téměř pěti milionům cestujících. Z toho nemělo jen 1,9 % platný cestovní doklad. Stejně jako v roce 2018 (1,9 %) zůstává podíl černých pasažérů ve Vídni velmi nízký. Nebylo tomu tak však vždy: například v roce 2009 pokutovali vídeňští revizoři 3,3 % pasažérů.

Od roku 2018 se pokuta za jízdu načerno zvýšila na 105 eur. Při platbě do dvou týdnů vzroste poplatek na 115 eur. „Jízda načerno není férová vůči těm, kteří si jízdenku zakoupí. Pasažérům bez platného jízdního dokladu tak vystavíme nejdražší možnou jízdenku“, říká ředitelka Wiener Linien, Alexandra Reinagl.

Vídeň má v mezinárodním srovnání nízký počet jízd načerno

Cestující vídeňské MHD se řadí k těm, kteří v Evropě jezdí načerno nejméně. V mezinárodním srovnání na to má vliv vysoká kvalita vídeňské veřejné dopravní sítě. Podle Wiener Linien tak vede neobyčejný poměr ceny a kvality k tomu, že velká část pasažérů cestuje s platnou jízdenkou. Například v Berlíně a Hamburku se počet jízd načerno pohybuje okolo 5 %, Paříž eviduje 10 % cestujících bez platné jízdenky. V Praze byl v minulém roce zaznamenán podíl počtu černých pasažérů okolo 3,5 %.  

TZ Vídeň, foto Heute