60 tisíc pro nové řidiče, láká dopravní podnik v Českých Budějovicích

Dopravní podnik města České Budějovice se rozhodl obnovit populární náborový příspěvek, který se již v minulosti osvědčil jako efektivní nástroj náboru nových zaměstnanců. Tímto krokem se společnost připravuje na možné výkyvy na trhu práce, které jsou očekávatelné od druhého pololetí roku 2020.

Náborový příspěvek ve výši 60 000,- mohou získat noví zaměstnanci, kteří nastoupí na pozici řidiče, či na odbornou dělnickou pracovní pozici (elektromechanik, mechanik, karosář, autolakýrník).  Náborový příspěvek ve výší 30 000,- mohou získat tzv. „řidiči v zácviku“, tedy zájemci, kteří se teprve rozhodnou získat potřebná řidičská oprávnění a využijí autoškolu dopravce.

„Věříme, že 60 000,- je pěkná částka, která mnohé nastartuje a dovede je k nám alespoň si poslechnout o benefitech, které dopravní podnik svým zaměstnancům nabízí,“ uvádí k situaci ředitel a předseda představenstva Ing. Slavoj Dolejš. „Pro zájemce, kteří disponují pouze řidičským oprávněním skupiny B, máme připraven výukový program od zkušených profesionálů, kteří pomohou zájemcům získat řidičské oprávnění skupiny D. Veškeré náklady na získání řidičského průkazu hradíme z naší strany. Navíc i řidiči v zácviku dostávají od DPMCB výplatu,“ dodává Ing. Slavoj Dolejš.

Těmito kroky se dopravní podnik snaží otevřít své dveře širokému spektru lidí; zatímco náborový příspěvek může být pozitivním motivátorem pro změnu, vyučení v autoškole dopravce je pak bezesporu benefitem, který odstraňuje jakékoliv zbylé bariéry či váhání. Autoškolu a Akreditované školící středisko řidičů provozuje DPMCB již řadu let – za její největší klady lze považovat především profesionální a zároveň lidský přístup, předávání nespočtu zkušeností z městského provozu, seznámení se s potřebnou legislativou, ale i dobré technické vybavení. V neposlední řadě dostávají řidiči v zácviku výplatu.

Jako zaměstnavatel dopravní podnik slibuje všem zájemcům žádoucí pracovní podmínky (plánování směn, zázemí pro zaměstnance atp.) a mimo obvyklých výhod jako 5 týdnů dovolené, láká zájemce také na nadstandardní benefity ve formě velmi zvýhodněného jízdného i pro rodinu zaměstnance, vysoký příspěvek na penzijní připojištění, ale i na další finanční příspěvky na kulturní a jiné vyžití a mnoho dalšího.

Dopravní podnik města České Budějovice uskutečňoval poslední náborovou kampaň od roku 2016. Předchozí náborová aktivita se setkala s velkým úspěchem – mimo jiné i pro cílení na ženy jako potenciální řidičky vozů městské hromadné dopravy. Zatímco v roce 2018 českobudějovický dopravní podnik zaměstnával 21 řidiček, v roce 2020 je jejich počet o 7 vyšší. Na druhou stranu podnik čelí propadu počtu řidičů – mužů. V roce 2018 vozy MHD obsluhovalo 213 řidičů; letos jich podnik zaměstnává pouze 189.

Od obnovení náborového příspěvku si dopravní podnik slibuje eliminování trendu odcházení zaměstnanců, a naopak nalákání zaměstnanců nových v nyní přesyceném a hyperkonkurenčním trhu pracovních nabídek.

TZ DPmČB