Mapa tramvajových provozů v Rusku

Jak víte, miluji cestování a každý rok navštívím mnoho tramvajových provozů. V posledních letech především na východě Evropy. Pro plánování příštích cest jsou sice fajn různé seznamy na internetu, ale mapa je mapa. Zvlášť pokud jde o ruská města, tam člověk polohu všech jednotlivých měst nezná.

S kamarády jsem byl v Rusku už čtyřikrát, ale vím, že se tam budu chtít v další letech opět podívat. Láká mě především východní asijská část Ruska. Dosud jsem byl tímto směrem nejdál v Jekatěrinburgu, který je na rozmezí Evropy a Asie.

Příští cesta bude spojena s Transsibiřskou magistrálou a proto jsem si vytvořil mapu všech tramvajových provozů v Rusku, které jsem si ještě rozlišil na ty, kde jezdí tramvaje z dílny ČKD Tatra a kde jezdí pouze ruské tramvaje. Mapa poté pomůže lépe si naplánovat příští cestu.

Protože mám z mapy radost a zaujala i mé kamarády, říkal jsem si, že jí veřejně poskytnu všem, kteří budou mít zájem. Podkladem se stala Google mapa, ve které jsou červeně vyznačena města s českými tramvajemi ČKD Tatra a žlutě tramvajové provozy bez českých tramvají. Odfajfkována jsou města, která už jsem navštívil.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.