První nové Avenio dorazilo do Brém

Na konci března byla do německých Brém dodána první nová tramvaj Siemens Avenio. Ta byla dodána ze závodu ve Vídni na silničním návěsu. Cesta trvala rozdělena na čtyři noční etapy.

Celkem bude na Brém dodáno v následujících dvou letech 77 nových tramvají. Ty mají být tišší a kapacitnější, než dosluhující vozy z devadesátých let. Čtyřčlánkové tramvaje budou dlouhé 37 metrů a široké 2,65 metrů. Kapacita vozu počítá s 259 cestujícími. Zajímavostí je elektrická rampa pro vozíčkáře. Samozřejmostí je klimatizace interiéru, LED osvětlení a rekuperace energie při brzdění. Maximální rychlost tramvaje je 70 km/h.

Tématu se věnujeme i v 52. Dopravním podcastu:

Dřívější vizualizace tramvaje Siemens Avenio pro Brémy (Vizualizace: BSAG)
Tramvaje GT8N z devadesátých let (Foto: Ondřej Matěj Hrubeš)

V současnosti se vozový park skládá z 74 tramvají AEG/ADtranz GT8N z let 1994-1996 a z 43 tramvají typu Bombardier GT8N-1 dodaných v letech 2005-2012.

Brémy patří mezi největší klasická tramvajová města v „západním“ Německu. Síť dosahuje téměř 80 km a je neustále rozšiřována. V provozu je 8 linek na rozchodu 1435 mm.

Úvodní foto: BSAG


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.