Dopravní podcast (53): Bude někomu vadit přejmenování stanice Pražská v moskevském metru?

Maršál Koněv se dostal i do Dopravní podcastu. Původně jen politické téma v Praze 6 se dotklo dopravního světa. Společenská rada v Moskvě navrhuje přejmenovat moskevskou stanici metra Pražská na stanici Maršala Koněva. Kde se stanice Pražská v Moskvě nachází? Jak vypadá? A bude přejmenování někomu vadit? Téma, kterým začíná 53. Dopravní podcast.

V Praze na tramvajovou linku 2 začaly být vypravovány retrovozy. Potvrdily se naše obavy z minulého podcastu. Šotouši nevydrželi a ve velkém fotí linku 2 v době karantény.

Pro nedočkavé fotografy vytvořil Roman na Facebooku skupinu Google Šotouši, která nabádá šotouše, aby místo fotografování tramvají v ulicích hledali v Google mapách historické snímky tramvají a autobusů.

V polské Varšavě byla prodloužena druhá linka metra o 3,4 km. Nově trasa měří 12,6 km a čeká na další prodloužení. Československý trolejbus Škoda 14TrE z amerického Daytonu se vydal na cestu do Česka. Jenže přišly komplikace. Co se stalo a jak to s trolejbusem vypadá jsme probrali v podcastu.

Radní pro dopravu v Praze nechal přenastavit semafory. Podobně jako dříve u tramvají, i tady byla asi hrozba, že na tlačítkách pro chodce se drží koronavirus. Proto došlo k přenastavení pražských semaforů, které nyní automaticky „hází“ zelenou pro chodce, ač chodci na křižovatkách nejsou. Toto opatření způsobuje kolony automobilů a zpoždění nejen autobusů, ale i tramvají, jak upozorňuje ROPID a řidiči DPP. Zároveň jedna fotka otevřela diskuzi, jak je to s provozem tramvají a automobilů na nábřeží Edvarda Beneše. Smí auta na koleje a nebo ne? Téma, které zaujalo na Facebooku, jsme detailně probrali v Dopravním podcastu.

Pusťte si 53. Dopravní podcast.

Dopravní podcast natáčí od roku 2015 Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden se základních členů stránky Tramvaje v České republice).

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.