Pravda o stanici metra Pražská v Moskvě

Odstraněná socha maršála Koněva v Praze 6 odstartovala v Moskvě diskuzi o přejmenování moskevské stanice metra Pražská. „Ruská občanská výzva chce přejmenovat stanici metra Pražská. Reaguje na přemístění sochy Koněva“, informoval například zpravodajský web iRozhlas.cz nebo web Noivinky.cz: „Moskva vrací úder. Stanici metra Pražská chce přejmenovat na Maršála Koněva“.

Ale o ví běžný Čech, nebo Pražan o stanici Pražská v Moskvě? Kde se nachází? Jak vypadá? Jaká je její důležitost v Moskvě?

Tématu se věnujeme v 53. Dopravním podcastu:

Někteří si vybaví stanici metra Moskevská v Praze. Ta vznikla v roce 1985 na trase metra B a byla ve stylu moskevských stanic té doby. Po revoluci se stanice přejmenovala na Anděl a názvem odpovídá pražskému místopisu. Jinak zůstala stanice v původní podobě.

Stanice Anděl (dříve Moskevská) sice nebyla postavena podle architektonicky nejznámějších stanic moskevského metra s krásnými lustry a barevnými vitrážemi, ale přesto podobnou stanici je možné v Moskvě najít. Třeba Kresťanskaja Zastava na lince 10 (Ljublinsko-Dmitrovskaja) se pražskému Andělu velmi podobá.

Moskva. Stanice Kresťanskaja Zastava na lince 10 (Ljublinsko-Dmitrovskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, 2018
Moskva. Stanice Kresťanskaja Zastava na lince 10 (Ljublinsko-Dmitrovskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, 2018

Podobně je to se stanicí Pražská v Moskvě. Sice je postavena ve stylu pražských stanic, ale nejedná o to nejhezčí, čím se může Praha chlubit – např. centrálním úsekem trasy metra A. Stanice Pražská v Moskvě má svým vzhledem nejblíže ke stanicím, které v Praze najdeme na Jižním Městě.

Stanice metra Pražská v Moskvě na lince metra 9 (Serpuchovsko-Timirjazevskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, rok 2018

Kromě podobného vzhledu je ve stanici použit font písma, který se používá v Praze. Ve vestibulu stanice se nachází plastické vyobrazení Prahy.

Vestibul stanice metra Pražská v Moskvě na lince metra 9 (Serpuchovsko-Timirjazevskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, rok 2018
Stanice metra Pražská v Moskvě na lince metra 9 (Serpuchovsko-Timirjazevskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, rok 2018

A teď k pár faktům. Stanice Pražská se v Moskvě nachází na periferii – uprostřed sídliště. Konkrétně v Čertanově obvodu, kterým prochází linka metra 9 (Serpuchovsko-Timirjazevskaja). Stanice Pražská se nachází na jižním konci tři stanice před konečnou. Původně se stanice měla jmenovat Krasnyj Majak. Otevřena byla v roce 1985 a dnes má celá linka 25 stanic a 41,5 km.

Název stanice Pražská v Moskvě neodpovídá místopisu stejně, jako tomu bylo u stanice Moskevská v Praze. Sídliště i okolní ulice se jmenují jinak. Z turistického pohledu je stanice nezajímavá a běžný turista na stanici Pražská v Moskvě nenarazí. Navštěvují jí maximálně čeští fanoušky dopravy, kteří přijedou do Moskvy a udělají si půldenní výlet na jih města. Ekvivalent významnosti můžeme hledat u pražské stanice metra Opatov.

Pokud by došlo k přejmenování stanice Pražská v Moskvě, popravdě se nic nestane. I kdyby se jmenovala Maršála Koněva, nebude to mít žádný význam. Místní obyvatelé jsou zvyklí, že stanice se jmenuje jinak, než jejich sídliště, či ulice, kde se stanice nachází.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.