Pravda o stanici metra Pražská v Moskvě

Odstraněná socha maršála Koněva v Praze 6 odstartovala v Moskvě diskuzi o přejmenování moskevské stanice metra Pražská. „Ruská občanská výzva chce přejmenovat stanici metra Pražská. Reaguje na přemístění sochy Koněva“, informoval například zpravodajský web iRozhlas.cz nebo web Noivinky.cz: „Moskva vrací úder. Stanici metra Pražská chce přejmenovat na Maršála Koněva“.

Ale o ví běžný Čech, nebo Pražan o stanici Pražská v Moskvě? Kde se nachází? Jak vypadá? Jaká je její důležitost v Moskvě?

Tématu se věnujeme v 53. Dopravním podcastu:

Někteří si vybaví stanici metra Moskevská v Praze. Ta vznikla v roce 1985 na trase metra B a byla ve stylu moskevských stanic té doby. Po revoluci se stanice přejmenovala na Anděl a názvem odpovídá pražskému místopisu. Jinak zůstala stanice v původní podobě.

Stanice Anděl (dříve Moskevská) sice nebyla postavena podle architektonicky nejznámějších stanic moskevského metra s krásnými lustry a barevnými vitrážemi, ale přesto podobnou stanici je možné v Moskvě najít. Třeba Kresťanskaja Zastava na lince 10 (Ljublinsko-Dmitrovskaja) se pražskému Andělu velmi podobá.

Moskva. Stanice Kresťanskaja Zastava na lince 10 (Ljublinsko-Dmitrovskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, 2018
Moskva. Stanice Kresťanskaja Zastava na lince 10 (Ljublinsko-Dmitrovskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, 2018

Podobně je to se stanicí Pražská v Moskvě. Sice je postavena ve stylu pražských stanic, ale nejedná o to nejhezčí, čím se může Praha chlubit – např. centrálním úsekem trasy metra A. Stanice Pražská v Moskvě má svým vzhledem nejblíže ke stanicím, které v Praze najdeme na Jižním Městě.

Stanice metra Pražská v Moskvě na lince metra 9 (Serpuchovsko-Timirjazevskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, rok 2018

Kromě podobného vzhledu je ve stanici použit font písma, který se používá v Praze. Ve vestibulu stanice se nachází plastické vyobrazení Prahy.

Vestibul stanice metra Pražská v Moskvě na lince metra 9 (Serpuchovsko-Timirjazevskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, rok 2018
Stanice metra Pražská v Moskvě na lince metra 9 (Serpuchovsko-Timirjazevskaja). Foto: Ondřej Matěj Hrubeš, rok 2018

A teď k pár faktům. Stanice Pražská se v Moskvě nachází na periferii – uprostřed sídliště. Konkrétně v Čertanově obvodu, kterým prochází linka metra 9 (Serpuchovsko-Timirjazevskaja). Stanice Pražská se nachází na jižním konci tři stanice před konečnou. Původně se stanice měla jmenovat Krasnyj Majak. Otevřena byla v roce 1985 a dnes má celá linka 25 stanic a 41,5 km.

Název stanice Pražská v Moskvě neodpovídá místopisu stejně, jako tomu bylo u stanice Moskevská v Praze. Sídliště i okolní ulice se jmenují jinak. Z turistického pohledu je stanice nezajímavá a běžný turista na stanici Pražská v Moskvě nenarazí. Navštěvují jí maximálně čeští fanoušky dopravy, kteří přijedou do Moskvy a udělají si půldenní výlet na jih města. Ekvivalent významnosti můžeme hledat u pražské stanice metra Opatov.

Pokud by došlo k přejmenování stanice Pražská v Moskvě, popravdě se nic nestane. I kdyby se jmenovala Maršála Koněva, nebude to mít žádný význam. Místní obyvatelé jsou zvyklí, že stanice se jmenuje jinak, než jejich sídliště, či ulice, kde se stanice nachází.