Dopravní podcast (55): Dračí polep na tramvajích EVO2 zabodoval víc, než nudná červeno-bílá

Historické tramvaje Ponorka a Krasin odstavené na návsi jedné vsi vyvolaly velkou pozornost na Instagramu. Proto jsme museli tímto tématem začít i náš 55. Dopravní podcast.

Oba vozy před mnoha lety přepravovaly cestující na pražských linkách. Nyní se nachází v nejmenované obci v Ústeckém kraji. V podcastu dáváme nápovědu, jak zjistit, kde se tramvaje nachází. Pokud ani to by někomu nepomohlo, dáváme v podcastu ještě jedno řešení 🙂

Na výlukou linku 32 vyjedou retro tramvaje, které známé z retrolinky 23 a v současnosti z linky 2. Kdy se tak stane a jaká bude trasa linky 32 se dozvíte v podcastu.

Další dva vozy z retrolinky 23 projdou renovací v Ostravě. Konkrétně byly do EKovy odeslány vozy ev. č. 7269 (T3SUCS) a 8042 (T3M).

Praha začíná velmi pozvolně posilovat provoz MHD. Chystá se zkrácení intervalu ráno, ale přes den bude intervaly pořád delší. Zároveň některé linky budou i nadále končit po 22. hodině. Má vůbec Praha ambici vrátit cestující do MHD? Nebo je z jejich pohledu lepší, aby lidé cestovali autem?

V Brně vyjely tramvaje EVO2, neboli šaliny Drak. Vozy se liší polepem. Zatímco jeden vůz zůstává v maskovaném „dračím“ polepu, další vozy jsou v „novém“ červeno-bílém polepu, který vzešel z všelidového hlasování. Nebylo by hezčí nechat tramvaje v dračím polepu?

České Budějovice zrušily v letošním roce Den otevřených dveří a berlínský InnoTrans se přesouvá na jaro 2021. Jak to bude s dalšími dopravními akcemi budeme sledovat.

Pusťte si 55. Dopravní podcast.

Dopravní podcast natáčí od roku 2015 Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden se zakládajících členů stránky Tramvaje v České republice).

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.