Železniční muzeum v Lužné u Rakovníka otevře svou expozici 11. května

Kouzelné železniční muzeum v bývalém depu v Lužné u Rakovníka obklopené romantickými křivoklátskými lesy otevře své brány 11. května. Muzeum s expozicemi především v otevřeném prostoru je ideálním místem pro návštěvu v současné době, kdy stále platí přísnější hygienická opatření.

Na první muzejní víkendy jsou navíc připraveny živé ukázky z provozu parních lokomotiv. O víkendu 16. a 17. května bude zatopená lokomotiva 354.195 „Všudybylka“ a další víkend 23. a 24. května jedna z nejstarších provozních lokomotiv v Evropě 414.096 „Heligón“. Návštěvou železničního muzea podpoříte záchranu unikátních technických památek.      

„Železniční muzeum otevřeme pro veřejnost hned v pondělí 11. května a otevřeno budeme mít sedm dní v týdnu. Do začátku prázdnin budeme mít otevřeno v pracovní dny od 9:30 do 15 hodin a o víkendech od 9:30 do 17 hodin. O prázdninách pak rozšíříme otevírací dobu do 17 hodin na každý den,“ říká ředitel Centra historických vozidel Českých drah Miloslav Kothera.

Železniční muzeum ČD v Lužné u Rakovníka představuje vývoj železniční dopravy od 19. století po nedávnou minulost. Zblízka si lze prohlédnout desítky parních, motorových i elektrických lokomotiv, úzkorozchodná vozidla a vozidla průmyslových drah, návěstidla a mnoho dalších artefaktů a technických celků železniční techniky. V areálu jsou vystaveny legendy, jako jsou lokomotivy s přezdívkami „Kafemlejnek“, „Všudybylka“, „Kremák“, „Sergej“, „Bardotka“ a mnoho dalších.

Pracovníci muzea připravili na víkendy také interaktivní ukázky provozu parních lokomotiv. „Pro dva nejbližší víkendy jsme připravili zatopení parních lokomotiv. Návštěvníkům tak názorně ukážeme, jak vypadal provoz v době páry a co všechno je třeba udělat, aby parní lokomotiva byla připravena na svou službu. O víkendu 16. a 17. května to bude mašinka 354.195 s přezdívkou »Všudybylka«. Je to mašinka z roku 1925, která se uplatnila v mnoha koutech naší země a vozila osobní vlaky a na vedlejších tratích i rychlíky,“ představuje program na nejbližší víkendy Miloslav Kothera a doplňuje informace o programu také na víkend 23. a 24. května: „O tomto víkendu v depu zatopíme lokomotivu 414.096 s přezdívkou »Heligón«, kterou jsme představili během loňské muzejní sezóny. Vyrobená byla v roce 1906 a dnes představuje jednu z nejstarších provozních lokomotiv v Evropě. Vidět odfukovat kouř a páru tuto více než sto letou babičku je skutečně neobvyklý zážitek,“ doplnil Miloslav Kothera. 

Železniční muzeum ČD se nachází v sousedství stanice Lužná u Rakovníka a je snadno dostupné vlakem. Jeho návštěvu lze spojit s cestou do křivoklátských lesů, historického města Rakovníka nebo do dalších turistických cílů v okolí.

TZ ČD