Tramvaji upadlo kolo. Nehoda, kterou 40 let DPP nepamatuje

Ve čtvrtek 4. června doslova upadlo jedné pražské tramvaji kolo. Už v minulosti dopravní podnik bojoval s koly na tramvajích Škoda 15T, proto bylo malým překvapením, že kolo upadlo z jiné tramvaje. Konkrétně z vozu KT8N ev. č. 9072 u zastávky Vinohradské hřbitovy. Naštěstí při této události nebyl nikdo z cestujících zraněn. K lehkému zranění došlo až u jednoho z pracovníků, který se podílel na odstraňování závady.

„Podle šetření techniků DPP došlo k lomu hřídele na první ose třetího podvozku tramvaje. Pravděpodobnou příčinou je kusová vada nebo únava materiálu, přesnou příčinu určí důkladná technická prohlídka místa závady a její vyhodnocení ve vozovně DPP. Tuto závadu je téměř nemožné odhalit standardními kontrolami na vozidle. Technici DPP se minimálně za posledních 40 let se stejnou závadou nesetkali. Po potvrzení příčiny závady a jejím vyhodnocení DPP provede kontrolu u všech dalších vozů stejného typu tramvají,“ sdělil pro dopravní magazín MHD86.cz Daniel Šabík, vedoucí odboru Komunikace DPP

Zajímavostí je skutečnost, že téměř na stejném místě rovné tratě došlo k vykolejení tramvaje Škoda 15T přibližně před rokem.

Podle vyjádření dopravního podniku prošla tramvaj 9072 kontrolou v rámci pravidelné denní prohlídky ve středu večer po zatažení do vozovny. „Kromě běžných záležitostí jako je např. výměna pásky v bezkontaktním terminálu, revize topení, čištění a dezinfekce klimatizace či seřízení dveří kabiny řidiče nebyla na této tramvaji nutná za uplynulých několik měsíců žádná rozsáhlejší oprava. Navíc v první polovině dubna tramvaj absolvovala pravidelnou povinnou revizi po najetých 8 tisících kilometrech,“ říká Šabík.

úvodní foto: Miloš Keller


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.