Územní studie prověří okolí Nových Dvorů, kde bude mít stanici metro D

Nové Dvory čeká přeměna. Území Prahy 4 a Prahy 12, které se stane jednou ze spádových oblastí připravované nové linky metra D, prověří nová územní studie. Do její tvorby se zapojí obě dvě městské části, které budou spolupracovat již na jejím zadání. Magistrát hl. m. Prahy v tomto roce vybere zpracovatele studie, která bude hotova v roce 2022.

Území Nových Dvorů, které se rozkládá na jihu Prahy, je jednou z klíčových oblastí budoucího rozvoje města, a to zejména z důvodu připravované stanice linky metra D. Na přípravách lokality se již dlouhodobě pracuje, a proto podnět na vytvoření územní studie podala přímo Rada hl. m. Prahy. Cílem studie je ověřit míru využití této lokality.

„Jedná se o metropolitní prioritu a jedno z klíčových území budoucího rozvoje města, které lze charakterizovat jako významné obvodové centrum s potenciálem centra celoměstského a klíčovou spádovou oblast ve vztahu k budoucí stanici metra D. To je navíc jedním z nejvýznamnějších pražských projektů, které pomůže město lépe propojit a podpořit jeho rozvoj i v okrajových částech Prahy. Veškeré lokality v okolí budoucích stanic metra bychom proto rádi důkladně prověřili, jak z hlediska kapacit, tak z hlediska kvality urbanismu,“ komentuje chystanou studii Nových Dvorů Petr Hlaváček, I. náměstek primátora.

Urbanistická studie navrhne konkrétní možnosti výstavby a prověří i východ území.

„V západním čtverci lokality Nových Dvorů se počítá s výstavbou bytových i administrativních budov, které budou doplňovat kvalitní veřejná prostranství. Ve východní části řešeného území pak studie předpokládá, že by zde mohla vzniknout venkovní sportoviště a parky,“ popisuje návrh Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy, který se bude na přípravě studie podílet.

TZ IPR Praha