Rozlučka s pražskými Citybusy bude na podzim

Poslední červnový den byl v tichosti, bez medializace, ukončen provoz kloubových autobusů Citybus u Dopravního podniku hl. m. Prahy. Stalo se tak na odpoledním pořadí linky 140. Konkrétně se jednalo o vozidlo ev. č. 6551, jehož domovskou garáží byl Klíčov. Velkou část autobusových nadšenců překvapilo, že dopravní podnik neuspořádal „rozlučkovou jízdu“ s těmito vozy.

V Praze jezdilo 53 autobusů Irisbus Citybus 18M. Vyrobeny byly v letech 2001-2004. Část flotily pražský dopravní podnik prodal do minulých měsících do Mostu, kde poslouží hlavně při náhradní dopravě, až bude probíhat rekonstrukce tramvajové rychlodráhy Most – Litvínov.

Přesto rozloučení s Citybusy dopravní podnik v Praze plánuje. Vzhledem k tomu, že DPP plánuje letos ukončit provoz i krátké verze Citybusů 12M (předběžně v první polovině října v závislosti na provozních potřebách DPP), plánuje společné oficiální rozloučení s tímto typem vozů na podzim, pravděpodobně v první polovině října,“ sdělil pro dopravní magazín MHD86.cz vedoucí komunikace DPP Daniel Šabík a dodává: „V této chvíli zůstává v provozu pouhých 6 vozů Citybusů 12M. Po ukončení provozu plánujeme vůz 3468 používat na retro spoje.“

O plánovaných retro autobusech a jejich provozu před pár dny informoval čtenáře technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Malým zklamáním může být, že dopravní podnik neplánuje zachovat žádný kloubový Citybus pro retro provoz.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.