Do Rigy míří dříve vyrobené tramvaje Škoda 15T

Po zhruba třech letech byla obnovena dodávka tramvají Škoda 15T do lotyšské Rigy. Jedná se o vozy, které byly vyrobené kolem roku 2017 a poté byly odstaveny v plzeňském areálu výrobce Škoda Transportation.

„Ano, můžeme potvrdit, že nyní probíhá kamionová přeprava tramvají 15T 2 resp. 15T 2A do Rigy. Se zákazníkem jsme se dohodli na podmínkách završení dřívější smlouvy a obnovili tak dodávky tramvají. Rižský dopravní podnik již převzal do vlastnictví 3 tramvaje, 4 tramvaje zrovna absolvují tříměsíční zkušební provoz s cestujícími. Zbývajících 13 tramvají bude postupně dodáno do Rigy v průběhu letošního roku. Po převozu budou tyto tramvaje rovněž absolvovat tříměsíční zkušební provoz s cestujícími a následně přejdou do vlastnictví klienta,“ sdělil pro dopravní magazín MHD86.cz Jan Švehla, vedoucí komunikace Škoda Transportation.

Odstavené tramvaje pro Rigu

První tramvaje Škoda 15T jezdí v Rize od roku 2010 a znamenaly pro město zkvalitnění komfortu pro cestující v tramvajové dopravě. V letech 2010 až 2011 bylo do Rigy dodáno dvacet tříčlánkových vozů Škoda 15T a v roce 2012 přibyla šestice čtyřčlánkových vozů Škoda 15T.

O čtyřčlánkové variantě se v jednu dobu mluvilo i v Praze. S jejím uplatněním se spekulovalo např. na kapacitně vytížené lince 9 a 22. Následující období, kdy se v Praze začaly zkracovat nástupní ostrůvky zastávek, tuto možnost uzavřelo.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.