Letošní kalamita v pražské MHD je pro cestující o něco lepší než dřív

Také Praha se probudila do sněhové nadílky, se kterou se pojí kolaps v dopravě. Nic překvapujícího pro ty, kteří sledovali nedělní počasí v severozápadní části Německa, kde několik měst muselo zastavit provoz MHD. Není reálné, aby všechny silnice a koleje byly od rána sjízdné, i přesto tahle kalamita je pro cestující snesitelnější, než-li dřív.

V minulosti neměli cestující v pražské dopravě téměř žádné informace o skutečném provozu v takovýchto dnech. Marně čekali na zastávkách s nejasnou budoucností, zda autobus, či tramvaj přijede. Na webu organizátora byla často jen obecná informace o tom, že v celé sítí dochází ke zpoždění spojů.

Dnešní ráno ovšem bylo jiné. Cestující si mohli otevřít mapu, kde jsou zobrazeny skutečné polohy tramvají a autobusů. Na mapě hned Pražané viděli, zda v jejich okolí jezdí MHD, či nikoliv. Ač většina linek měla zpoždění, na většině zastávek byl provoz zajištěn ve slušném intervalu mezi jednotlivými zpožděnými spoji.

A tohle je přesně ten důvod, proč v minulosti jsem nejen já tlačil na dopravní podnik, aby poskytoval data o skutečných polohách spojů. Cestující je totiž v těchto dnech rád, že vidí na mapě tramvaj, která je od něj 4 zastávky, blíží se k němu a má jistotu, že jej tramvaj odveze do práce, či alespoň k metru. Případně vidí, že na mapě v jeho okolí nic není a vyrazí pěšky.

Ti, kteří mapu ještě neznají, dnešní den byl pro ně mohl být impulsem, uložit si v počítači, či v mobilu odkaz na mapa.pid.cz. Příště, až nasněží, budou mít informační náskok.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.