Zaměstnanci DPP se budou testovat sami doma

Poté, co brněnský dopravní podnik představil plán s testováním zaměstnanců na covid, padla otázka, jak k testování svých zaměstnanců přistoupí dopravní podnik v Praze (DPP).

„Vzhledem k počtu zaměstnanců, provozů a provozoven DPP jsme se rozhodli, že své zaměstnance budeme testovat formou samotestů. První zásilku samotestů v dostatečném množství pro všechny zaměstnance, pracovníky na dohodu či brigádníky bychom měli obdržet v průběhu těchto dní. Následně ji budeme obratem distribuovat mezi zaměstnance tak, abychom v průběhu příštího týdne měli otestovány všechny zaměstnance nastupující k výkonu práce,“ sdělila pro dopravní magazín MHD86.cz Aneta Řehková, tisková mluvčí DPP. Testování všech zaměstnanců DPP musí proběhnout do 12. března a poté každý týden.

Zaměstnanec, který si provede test doma, má následně informovat zaměstnavatele o výsledku testu a vyplnit formulář (tzv. čestné prohlášení), že měl výsledek testu negativní. V případě pozitivního výsledku testu má zaměstnance tuto skutečnost ihned oznámit zaměstnavateli, nevstupovat na pracoviště a kontaktovat svého lékaře. Takto postup popsali redakci oslovení řidiči.

Doufejme, že domácí testování bude mezi zaměstnanci poctivé.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.