Primátor Hřib se učí marketingově vládnout od Babiše

Jak „správně“ marketingově vládnout se pravděpodobně učí pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) od premiéra Andreje Babiše (ANO 2011). V minulém týdnu omezil lidem městskou dopravu, lidé si na to stěžovali a najednou tady byl prodej respirátorů za desetikorunu ve stanicích metra.

Komentáře z facebookovské stránky ROPIDu

Výběr komentářů na Facebooku ROPIDu:

  • Matouš Pudil: Jedna věc je si sednout a druhá věc nebýt blízko u sebe. Jinde v Evropě se velmi dbá na dodržování rozestupů v mhd, i třeba vyblokováním sedaček, v Praze absolutně vůbec. Místo toho blokujeme prostor před neprodyšně uzavřenou kabinou řidiče 
  • Lukas Caany: Ale zapomněli jste říct, že na metru jsou nejdražší fixní náklady (elektrika, osvětlení, vzduchotechnika, eskalátory, personál), takže je ve výsledku jedno, jestli se jezdí po 2 minutách nebo po 4. Při dvojnásobném intervalu se neušetří polovina nákladů, ale jen nějaké malé procento.
  • Honza Vacek: Nemocnice v ČR postupně kolabují pod náporem nemocných, amplion v metru rozhlašuje, ať lidé dodržují rozestupy, někteří lidé se ty rozestupy skutečně snaží pokud možno dodržet… a on se bude i ve špičce zavádět prázdninovej režim. Už takhle to ve špičce v metru vypadá tak, že ani ty 2m nelze udržet a někoho teď geniálně napadne, že se bude šetřit na dopravě ve špičce. Zkuste to navrhnout těm lékařum, co tam teď padají na hubu, jestli se taky nechtějí přepnout do prázdninového režimu…

Velmi skvělé načasování, jak přebít negativní téma s omezeným provozem, který v případě metra ušetří minimum. Protože nejeden člověk ví, že největší jsou na provozu metra fixní náklady (provoz stanic, osvětlení, eskalátory, vzduchotechnika). Tedy čím méně spojů jezdí, tím více každý jednotlivý spoj se prodraží.

Ovšem vyrukovat s prodejem respirátorů v metru bylo geniální a překvapující. Podobným stylem vládne Andrej Babiš, který špatný rozhodnutí maskuje populárními tématy.

Ale je třeba říct, že to je skutečně správný krok dopravního podniku, aby byly respirátory k zakoupení ve stanicích metra. Podobně, jako už dříve instalované stojany s dezinfekcí.

Zamrzí jen, že primátor Hřib i u respirátorů se snaží o zahraniční PR, kdy veřejně tvrdí, že respirátory pochází z Tchaj-wanu. Nebyla to pravda. Dopravní podnik oznámil, že respirátory jsou z, Hřibem nenáviděné, Číny.

Na rovinu, buďme rádi, že dopravní podnik dokázal respirátory zajistit a nedostal „zákaz“ z magistrátu prodávat čínské zboží. Jinak bychom neměli nic.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.