Z Nuslí na Pankrác nepojedou tramvaje. Trať projde další rekonstrukcí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od nadcházející soboty 27. března 2021 rekonstruovat tramvajovou trať v ulicích Táborská a Na Pankráci, která pochází ještě z druhé poloviny 80. let. Práce potrvají do pátku 4. června 2021 a DPP v rámci nich např. přesune stávající zastávku Pražského povstání blíže ke stanici metra nebo vybuduje novou, která dostane jméno Kotorská. Proto bude během stavby obousměrně přerušen tramvajový provoz v úseku Náměstí Bratří Synků – Vozovna Pankrác.

První etapu rekonstrukce tramvajové tratě v oblasti Pankráce a Nuslí, konkrétně od vozovny Pankrác po křižovatku ulic Na Veselí a Na Pankráci DPP zrealizoval loni na podzim. Od sobotního rána 27. března 2021 DPP naváže druhou etapou prací, během které zrekonstruuje tramvajovou trať v úseku od křižovatky ulic Na Veselí a Na Pankráci po křižovatku Vladimírovy a Nuselské ulice. V rámci rekonstrukce DPP vymění 5,5 kilometrů kolejnic, příslušnou část kolejového trojúhelníku v křižovatce Vladimírovy a Nuselské ulice, 300 m2 dlažby a odstraní více než 1500 velkoplošných panelů. Výluky DPP využije také k dokončení opravy samotné smyčky u vozovny Pankrác.

Dopravní podcast (87): … se Zdeňkem Kováříkem o rozvoji tramvajové dopravy v Praze 4

Součástí této stavby bude také posun stávajících tramvajových zastávek Pražského povstání přímo ke stejnojmenné stanici metra. Díky této úpravě se zlepší přestupní vazba mezi metrem a tramvajovými spoji. Nově bude zastávka v obou směrech umístěna na náměstí Hrdinů mezi světelnými křižovatkami ulic Na Pankráci x Děkanská vinice I a Na Pankráci x Táborská x Lomnického, na úrovni Informačního centra MČ Praha 4. Z obou konců zastávek budou vést přechody pro chodce. Kromě toho DPP vybuduje za křižovatkou ulic Na Pankráci a Na Veselí ve směru do centra novou vstřícnou stávku Kotorská.

Trať v ulicích Na Pankráci a v Táborské pochází ještě z roku 1985, část z roku 1986, a je nezbytné ji kompletně zrekonstruovat. Místo současných velkoplošných panelů bude nová trať na betonové desce s pružným upevněním kolejnic a asfaltovým povrchem. Použijeme stejnou technologii jako např. v první etapě nebo při rekonstrukci tratí v Nuselské či Nádražní ulici. Dojde tím ke snížení hluku a vibrací z tramvajového provozu, výrazně se zlepší technický stav tratí, což přinese plynulejší jízdu bez současných omezení rychlostí. V rekonstruovaném úseku upravíme i všechny zastávky, budou mít bezbariérový přístup, doplníme do nich přístřešky. Výjimkou je zastávka Nuselská radnice z centra, kde budou úpravy provedeny později v koordinaci na navazující stavební práce v jejím okolí. Další podstatnou a pozitivní zprávou je, že po dokončení rekonstrukce dojde v oblasti ke zvýšení plynulosti MHD díky položení tvarovek kolem tramvajové tratě a zavedením preference na světelných křižovatkách,“ řekl Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Z důvodu rekonstrukce tramvajové tratě je od soboty 27. března 2021 (cca 4:30 hod.) do pátku 4. června 2021 (cca 22:30 hod.) obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Náměstí Bratří Synků – Vozovna Pankrác.

Změny tras

Linka 18 je ve směru od Nádraží Podbaba ze zastávky Divadlo Na Fidlovačce odkloněna přes zastávku Otakarova do zastávky Náměstí Bratří Synků (výstupní zastávka je v ulici Na Zámecké, nástupní zastávka je v obratišti tramvají).

Linka 93 je ve směru od Sídliště Ďáblice zkrácena do zastávky Náměstí Bratří Synků (výstupní zastávka je v ulici Na Zámecké, nástupní zastávka je v obratišti tramvají).

V denním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava X18 v trase Náměstí Bratří Synků – Palouček – Náměstí Bratří Synků.

Zastávky linky X18

Náměstí Bratří Synků (nástupní): na náměstí Bratří Synků, v zastávce tramvají v obratišti

Závišova: v ulici Boleslavova, přibližně 20 metrů za křižovatkou s ulicí Ctiborova

Na Vítězné pláni: v ulici Petra Rezka, přibližně 25 metrů za křižovatkou s ulicí Na Vítězné pláni

Palouček: v ulici Pod Sokolovnou, přibližně 20 metrů za křižovatkou s ulicí Táborská

Nuselská radnice: na náměstí Generála Kutlvašra, přibližně 35 metrů za křižovatkou s ulicí Pod Sokolovnou

Horky: v ulici Svatoslavova, přibližně 20 metrů za křižovatkou s ulicí V Podluží

Náměstí Bratří Synků (výstupní): na náměstí Bratří Synků přibližně 30 metrů za křižovatkou
s ulicí Čestmírova

V nočním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava X93 v trase Náměstí Bratří Synků – Pankrác.

Zastávky linky X93

směr Pankrác

Náměstí Bratří Synků (nástupní): v ulici Na Zámecké, v zastávce tramvají

Horky: v ulici Nuselská, v zastávce tramvají

Jezerka: v ulici Na Jezerce, v zastávce autobusové linky 188

Sdružení: v ulici Sdružení, v zastávce autobusové linky 188

Pankrác (výstupní): v ulici Hvězdova, v zastávce autobusové linky 188

směr Náměstí Bratří Synků

Pankrác (nástupní): v ulici Hvězdova, v zastávce autobusové linky 188

Sdružení: v ulici Sdružení, v zastávce autobusové linky 188

Jezerka: v ulici Na Jezerce, v zastávce autobusové linky 188

Horky: v ulici Nuselská, v zastávce tramvají

Náměstí Bratří Synků (výstupní): na náměstí Bratří Synků, v zastávce tramvají společně
s autobusovou linkou 193

Náhradní denní spojení v úseku Náměstí Bratří Synků – Pankrác zajistí odkloněná linka 193.

Změna trasy autobusové linky

Linka 193 je v úseku Náměstí Bratří Synků – Pankrác vedena obousměrně po odklonové trase přes zastávky Horky, Jezerka a Sdružení.

Zastávka Horky je v obou směrech v zastávce tramvají. Zastávky Jezerka a Sdružení
v pravidelných autobusových zastávkách.

Ruší se zastávky (v obou směrech): Nuselská radnice, Palouček a Pražského povstání.

TZ DPP