Vyčištěno před rokem, sdělují samolepky v metru

Po měsíci jsem se vydal na cestu metrem. Popravdě, těšil jsem se na to. Dlouho jsem totiž metrem nejel. V čase největší epidemie využívám práci z domova a proto beru nyní jízdu MHD jako takový zážitek. Více se rozhlížím a sleduji pohyb souprav a cestujících. Jenže, tentokrát jsem byl všímavý až moc.

Na vozech metra trasy B jsem si všiml nezvyklé samolepky umístěné na dveřích mezi jednotlivými vozy. Šel jsem blíž, abych prozkoumal sdělení, které samolepka obsahovala. No, nepotěšilo mě.

Samolepka s textem „Vyčištěno technologií TiO2“ byla doplněna o datum 25. 3. 2020, tedy před rokem. Pravda, nejsem chemik, abych věděl, co se skrývá pod zkratkou TiO2, ale takových nás je v metru drtivá většina. Proto sdělení, že vůz byl vyčištěný před rokem nedává zrovna kladné body.

Je možné, že TiO2 stále ve voze působí, ale moudřejší by bylo takové samolepky odstranit, případně nahradit aktuálnějšími. Třeba „Uklizeno týmem Hřib, Scheinherr, Witowski: 1. 4. 2021“.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.