DPP zmatkuje se zastávkami na znamení

Od pondělí 17. května mohou cestující nastupovat do pražských tramvají a autobusů opět předními dveřmi. Zároveň se podle webu ROPIDu a dopravního podniku obnovil režim zastávek na znamení. Vrací se také poptávkové otevírání dveří.

Jenže informace, která byla šířena k cestující, nebyla sdělena řidičům, jak ukazuje známý řidič tramvaje pod přezdívkou Anlex na videu. Řidiči mají v jízdních řádech pořád aktivní informaci, že mají zastavovat ve všech zastávkách a zároveň jsou povinni otevírat všechny dveře.

Druhý přešlap kolem zastávek na znamení udělal přímo Dopravní podnik hl. m. Prahy. Ve svém sdělení na internetových stránkách nabádá cestující v tramvajích, kteří chtějí vystoupit, aby včas zmáčkli tlačítko signalizace k řidiči. Jenže toto tlačítko se správně používá jen v případě oznámení výstupu s kočárkem a nebo v případě nebezpečí (opakované stisknutí). Pokud by cestující dali na rady dopravce, mohli by způsobit „tramvajákům“ nepříjemné chvilky. Pokud by každý cestující k výstupu mačkal tlačítko signalizace k řidiči, řidič by toto opakované zvonění měl správně vyhodnotit jako signál nebezpečí a okamžitě zastavit. Správně mají cestující mačkat tlačítka „dveře“ umístěná na dveřích, či tyčích.

z webu DPP.cz

Zkrátka klasická ukázka toho, kdy v dopravním podniku levá ruka neví, co dělá pravá.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.