Nižnij Novgorod nakoupí retrotramvaje, oproti pražským budou 100% nízkopodlažní

Ruský Nižnij Novgorod se rozhodl podobně jako Praha jít cestou retro tramvají a objednal 11 vozů typu 71-415R. Tramvaje budou sice v retrostylu, ale 100 % nízkopodlažní a fakticky moderní.

Čtyřnápravový vůz bude dlouhý 15 metrů a nabídne kapacitu pro 123 cestujících. Z toho 36 cestujících bude mít možnost sedět na dřevěných retro lavicích. Stejný typ tramvaje má zamířit i do Jekatěrinburgu, jak napsal před časem Československý dopravák.

Oproti tomu Praha objednává tzv. wany (T3R.PLF), což jsou tramvaje typové řady T3 taktéž v retro stylu, ale pouze třetina vozů je nízkopodlažní. Oproti dřevěným lavicím Praha staví na retrostylu plastových červeno-šedých sedaček. Nové retro wany mají do Prahy přicházet v následujících letech a budou udávat standard tramvajové dopravě minimálně do roku 2050.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.