Tramvajové linky v Praze změní trasy od 5. června 2021

Do pražských ulic se v sobotu 5. června 2021 opět vrátí tramvajová linka číslo 19. Propojí bez přestupu Lehovec, Palmovku, Žižkov, Strašnice, Vršovice, tj. ty části města, které dnes přímé spojení nemají, a bude jezdit po nově postavené tramvajové trati až ke stanici metra Pankrác. V okolí stanice Pražského povstání Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) současně s rekonstrukci tramvajových tratí postaví dvě nové tramvajové zastávky společné pro tramvaj a autobus – Pražského povstání a Kotorská. Pro snazší přestup mezi tramvajemi a autobusy a zajištění společné zastávky pro směr Ohrada a Palmovka DPP postaví také novou tramvajovou zastávku Želivského u stejnojmenné stanice metra.

Trasa linky číslo 19

Lehovec – Nádraží Vysočany – Palmovka – Biskupcova – Želivského – Strašnická – Kubánské náměstí – Slavia – Koh-i-noor – Nádraží Vršovice – Náměstí Bratří Synků – Pražského povstání – Pankrác.

Linka bude v provozu celodenně a celotýdenně ve standardních intervalech jako ostatní běžné tramvajové linky (aktuálně interval 10 minut v pracovní dny, 15 minut o víkendech a 20 minut v okrajových obdobích dne). Na linku budou nasazovány kloubové obousměrné bezbariérově přístupné tramvaje KT8D5.RN2P.

V oblasti Náměstí Bratří Synků pojede linka 19 ve směru z Pankráce na Lehovec zkratkou v ulici Na Zámecké, kterou využívají pouze noční tramvaje. Mine tak silně zatíženou světelnou křižovatku v Otakarově a uspoří cestujícím cca dvě minuty jízdní doby.

Zachování autobusové linky 193 v Praze 4

Spojení Pankráce a Pražského povstání s nádražím Vršovice dnes zajišťuje autobus 193. Jakmile začne jezdit po této trase tramvaj 19, budou mít oba spoje zcela shodnou trasu, ale obyvatelé Prahy 4 nemusí mít obavu, že by linka 193 zmizela z trasy, na kterou jsou zvyklí. Většina jejích spojů pojede nově z Šeberáku pouze na Pražského povstání, ale v každé hodině zůstanou 2 až 3 spoje, které budou pokračovat dále přímo do Nuslí a k nádraží Vršovice.

Další změny tramvajových linek

Se zavedením nové linky 19 také souvisí úprava tras některých dalších linek v Praze:

5 Jejím dlouhodobým posláním je na Žižkově pomáhat velmi využívané lince 9. Aby tuto pomoc mohla nabídnout v ještě delším úseku než dnes, pojede linka 5 z Olšanského náměstí rovně Olšanskou ulicí na Ohradu a k Vozovně Žižkov, kde bude končit. Spojení mezi Seifertovou ulicí a Florou zajistí nadále linka 15, mezi Florou a Ústředními dílnami DP linku 5 plnohodnotně nahradí spoje linky 16 (změna bude realizována až po skončení výluky v úseku Senovážné náměstí – Husinecká).

13 Linka 13 bude nově končit u Olšanských hřbitovů společně s linkou 15, protože spojení z Vinohrad směrem do Nových Strašnic zajistí nově tramvajová linka 16. Změna bude realizována obdobně jako u linky 5 až po skončení výluky v úseku Senovážné náměstí – Husinecká.

16 Mezi zastávkami Želivského, Palmovka, Nádraží Vysočany a Lehovec začnou jezdit spoje obnovené linky 19, takže by zde linka 16 byla navíc. Pojede proto z Želivského rovně ke Krematoriu Strašnice, na Vinici, Černokosteleckou a k Ústředním dílnám DP. Tady nahradí linky 5 a 13 a nově nabídne z oblasti Nových Strašnic spojení bez jakéhokoliv přestupu až na Karlovo náměstí.

24 Linku 24 čeká zkrácení na Náměstí Bratří Synků. Dál do Vršovic ji nahradí nová linka 19 společně s linkami 6 a 7, které tu jezdí už dnes. Na rozdíl od linky 24 bude linka 19 ve Vršovicích v provozu i o víkendech a také každý den večer.

Nové zastávky

Rekonstrukce tramvajové trati v  v Táborské, Vladimírově a v ulici Na Pankráci, kterou realizuje DPP, přinese také dvě novinky v umístění zastávek. Novou tramvajovou zastávku Pražského povstání, která bude blíž vstupům do metra u křižovatky Táborské a ulice Na Pankráci. Mezi stanicemi metra Pankrác a Pražského povstání vznikne ještě nová tramvajová zastávka Kotorská. Právě tyto nové zastávky budou sloužit jak tramvajovým linkám 18 a 19, tak i autobusové 193 s přímým a pohodlným přestupem na tramvaje v nové zastávce Kotorská.

V ulici Jana Želivského hned za velkou světlenou křižovatkou u stanice metra přibude nová tramvajová zastávka Želivského směrem k nákladovému nádraží. Bude sloužit linkám 10 a 19, které odtud míří společně na Palmovku, aby odjížděly od metra z jedné společné zastávky. Zastavovat tu budou také linky 11 a 26.

TZ ROPID