Rozjíždí se historické parní vlaky v Praze a okolí

České dráhy ve spolupráci s hlavním městem Prahou a Středočeským krajem připravily od června do října několik nostalgických vlaků tažených parními lokomotivami. Půjde o okružní jízdy do oblasti dolního Posázaví nebo malebným Prokopským údolím a Pražským Semmeringem. Poprvé v letošním roce vyjedou o víkendu 12. a 13. června.

Velmi mě těší, že můžeme i v letošním roce znovu, ve spolupráci s Prahou a Středočeským krajem, nabídnout nejen fanouškům železnice jedinečný a nezapomenutelný zážitek z jízdy historickými vlaky. Vlaky budou taženy parní lokomotivou 434.2186 přezdívanou Čtyřkolák, jejíž výroba započala již na konci 19. století. Soupravu doplní historické osobní vozy a chybět nebude ani restaurační vůz s občerstvením,“ říká ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš a dodává: „Jízdy jsou naplánovány vždy na jeden víkend v měsíci, a to od června do října. Tradičně se těší obrovskému zájmu, doporučuji tedy všem cestujícím využít možnosti nákupu jízdenek v předprodeji na všech pokladnách a nově také v e-shopu Českých drah.“

Cestování nostalgickými vlaky krásnou přírodou Středočeského kraje bude jistě nevšedním zážitkem nejen pro nadšence železnice, ale pro všechny, kteří si budou chtít zpestřit léto a užít si pohodový výlet za zajímavými místy ve středních Čechách. Pokud se například rozhodnete pro výlet legendárním Posázavským Pacifikem, můžete mimo jiné navštívit hrad v Týnci nad Sázavou s vyhlídkou ze strážní věže,“ uvedl Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy.

Posázaví bylo vždycky jedním z hlavních cílů pražských výletníků. Prokopské údolí a nejhezčí pražská železniční trať Pražský Semmering znovu nadchne svojí neopakovatelnou atmosférou i úchvatnými výhledy. Proto vítám každou další možnost, jak zpestřit Pražanům cesty do přírody a za zážitky, o to více po dlouhém turistickém půstu způsobeném pandemií koronaviru,“doplňuje náměstek primátora hlavního města Prahy Adam Scheinherr.

Vlak „Párou Posázavím“ vyjede poprvé v sobotu 12. června na okružní výlet do oblasti dolního Posázaví aLadova kraje s možností navštívit Týnce nad Sázavou. Historická souprava pojede po jedné z našich nejkrásnějších lokálek, romantickým krajem kolem řeky Vltavy a Sázavy, které za první republiky dali trampové název Posázavský Pacifik a ten jí zůstal dodnes. Než se vlak vydá na další cestu, budou mít cestující dostatek času prohlédnout si město Týnec nad Sázavou a jeho památky. Navštívit lze například městské muzeum s expozicí týnecké kameniny, hrad s vyhlídkou ze strážní věže anebo se jen tak projít podél řeky Sázavy.

V neděli 13. června se mohou zájemci prvně vydat „Párou Prahou“. Vlak vyjede z pražského smíchovského nádraží, bude pokračovat přes Zličín do Hostivice a zpět po stejné trase do stanice Praha-Smíchov. Z provozních důvodů půjde tento den o jedinečnou příležitost užít si nevšední výhledy na město z Pražského Semmeringu hned dvakrát. Jde o trať, která si pro svůj profil, okolní přírodní scenérie a dva historické viadukty vysloužila označení odvozené podle známé rakouské horské železnice. Přímo z vlaku je možné obdivovat bájnou vyšehradskou skálu, pankráckou pláň s moderními budovami a při jízdě po železničním mostě přes Vltavu také panorama Pražského hradu a historické Prahy. V následujících termínech již bude trasa tohoto vlaku opět okružní s jízdou Prokopským údolím.

Jízdenky je již nyní možné zakoupit v předprodeji na všech pokladnách i e-shopu Českých drah. Podrobné informace o nostalgických jízdách parních či motorových vlaků jsou na stránkáchwww.cdnostalgie.cz.

TZ ČD