Praha a Středočeský kraj objednají nové vlaky na Kralupsko a Berounsko

Praha a Středočeský kraj se dohodly na objednání nových 20 elektrických a 10 motorových jednotek pro železniční tratě z Prahy do Kralup nad Vltavou včetně pokračování do Ústeckého kraje a také na linky S6 a S7 do Berouna včetně linky S75 z Beroun přes Křivoklát do Rakovníka. Zároveň panuje shoda na pořízení nových velkokapacitních vlaků do roku 2030 na nejvytíženější linku S7 do Berouna i na plánovanou trať na Letiště Václava Havla včetně modernizované trati do Kladna. Nové vlaky už budou vybaveny novým vlakovým zabezpečovačem ETCS a elektrické vlaky budou připraveny na plánovanou konverzi na střídavou elektrickou soustavu.

V krátkodobém horizontu do roku 2024 je v plánu objednání až 22 nových elektrických třívozových jednopodlažních jednotek Škoda RegioPanter s kapacitou 240 míst a 10 nových motorových dvouvozových jednotek Pesa RegioShark s kapacitou 120 míst u stávajícího dopravce České dráhy. Nové elektrické jednotky budou nasazeny na linku S4/U4 z Prahy do Kralup nad Vltavou a dále přes Roudnici nad Labem do Ústí nad Labem, kde nahradí stávající jednotky CityElefant, kterými bude možné posílit dopravu na modernizované trati z Prahy směrem na Lysou nad Labem.

Nové RegioPantery budou v úseku Praha – Kralupy nad Vltavou zejména ve špičkách spojovány do dvou s celkovou kapacitou 480 míst (stávající třívozový CityElefant má kapacitu 310 míst). Část z nich také nahradí dnešní soupravy se staršími patrovými vozy tažené klasickými lokomotivami na lince S7 do Berouna. Ty pak budou využity na trati z Prahy do Všetaty, Mělníka a Mladé Boleslavi, díky čemuž zde nabídnou oproti dnešním klasickým vozům bezbariérový přístup. 10 nových motorových jednotek RegioShark bude jezdit od roku 2023 na tratích z Prahy přes Rudnou do Prahy do Berouna (linka S6) a návazně přes Křivoklát do Rakovníka (linka S75).

S ohledem na očekávaný nárůst počtu cestujících v rámci integrovaného dopravního systému a budování nových záchytných parkovišť P+R u nádraží ve středních Čechách, je právě již nyní nezbytné vytvořit plán obnovy vozového parku v delším časovém horizontu, díky kterému bude zachován komfort cestování veřejnou dopravou i v blízké budoucnosti,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

Jsem rád za jednoznačnou shodu obou objednatelů na tom, že modernizace železnice v těchto úsecích je nezbytná. Pokud totiž chceme po lidech, aby dali přednost veřejné dopravě před cestou vlastním automobilem, tak jsou tyto kroky nezbytné. Cesta po železnici je v zásadě nejpohodlnější a naší povinností je, aby minimálně v rámci systému Pražské integrované dopravy byl tento trend zachován,“konstatoval ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

S ohledem na nutné dovybavení vlaků novým evropským zabezpečovacím zařízením ETCS, plánovaný přechod ze stejnosměrné na střídavou elektrickou napájecí soustavu, elektrizaci dalších tratí, očekávaný nárůst počtu cestujících, budování nových záchytných parkovišť P+R u středočeských nádraží i plánované nové železniční spojení na ruzyňské letiště, je už nyní potřeba vytvořit plán další obnovy vozového parku v horizontu dalších 10 let. „Proto se Praha a Středočeský kraj dohodly na nutnosti pořízení nových velkokapacitních dvoupodlažních čtyřvozových elektrických jednotek s kapacitou cca 400 míst pro nejvytíženější linku S7 z Prahy do Berouna a také pro nové železniční spojení na letiště Václava Havla včetně modernizované trati do Kladna,“ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík. Tyto jednotky, dosud nejkapacitnější v historii, budou ve špičkových časech spřahovány do dvou s kapacitou až 800 míst a bude pro ně potřeba upravit nástupiště na délku 220 metrů. První etapa modernizace kladenské trati by měla být dle aktuálních předpokladů Správy železnic hotová v roce 2026, zbytek trati včetně nového úseku na letiště a do centra Prahy pak v roce 2029. Vzhledem ke stávající smlouvě s Českými dráhami do roku 2029 se počítá s vysoutěžením dopravce, který tyto nové vlaky pořídí a bude provozovat.

Dále se připravuje elektrizace zbylých neelektrifikovaných tratí z Prahy do Mladé Boleslavi, Berouna přes Rudnou, Do Vraného nad Vltavou a dál do Posázaví i tzv. Pražský Semmering. Pro tyto a další stávající středočeské elektrizované tratě pak bude potřeba pořídit nové elektrické nebo hybridní jednotky s odpovídající kapacitou (240, případě 160 míst). Pro ostatní neelektrizované tratě se uvažuje též s pořízením vlaků na baterie nebo na vodíkový pohon, přičemž s klasickým dieselovým pohonem se již při pořizování nových vlaků nepočítá. Všechny nové vlaky již budou připraveny na nutnost výbavy zabezpečovačem ETCS i pro přechod na střídavou napájecí elektrickou soustavu. Novým evropským zabezpečovačem by měly být vybaveny také stávající CityElefanty, s jejichž provozem se počítá cca do roku 2045.

TZ ROPID