Ve Vídni jezdí opět metro o víkendech v noci

Poprvé od 15. března 2020 se na konci června 2021 znovu rozjelo vídeňské noční metro. V nocích na soboty, neděle a před svátky jezdí opět v 15minutovém intervalu. Za více než deset let provozu svezly noční spoje 58 milionů cestujících.

V návaznosti na další uvolňování protiepidemických opatření v celém Rakousku rozhodl vídeňský magistrát o znovuzavedení nočního provozu podzemní dráhy. Napříč Rakouskem se totiž prodlouží otevírací hodiny gastronomie a dalších podniků, a hlavní město proto znovu zavede pravidelné noční spoje. Ty budou jezdit jako dřív, ve čtvrthodinovém intervalu vždy v nocích na soboty, neděle a před státními svátky. V provozu bude i náhradní tramvajová linka U2Z, která supluje modernizovaný úsek v centru metropole.

První noční vlaky vyjely ve Vídni 4. září 2010. Během přibližně deseti let – až do nucené pauzy – urazily večerní soupravy podle radnice na 670 000 kilometrů a přepravily kolem 58 milionů pasažérů. „Noční metro bylo před nástupem koronaviru pevnou a důležitou součástí vídeňského nočního života,“ okomentoval význam spojení vídeňský dopravní radní Peter Hanke.

TZ město Vídeň. Foto: Johannes Zinner