Tramvaje do Jablonce na metrovém rozchodu dojezdily

O víkendu dojezdily tramvaje na úzkorozchodné trati z Liberce do Jablonce. Trať nyní čeká modernizace a přerozchodování na standardní rozchod. S tratí se loučila zájmová veřejnost zhruba poslední dva měsíce.

V průběhu června a července to z pohledu fotografií na internetu vypadalo, že na trati z Liberce do Jablonce už jezdí pouze historické tramvaje. V uplynulých týdnech si objednalo jízdu historickými vozy do Jablonce nespočet zájmových kroužků, i jednotlivců.

Na některých akcích to byla doslova hlava na hlavě a řadu tramvajových nadšenců neodradilo ani vstávat v neděli ráno v pět hodin, aby stihly začátky fotojízdy, které byly koncipovány především na nedělní rána.

Osobně jsem dal přednost rozloučit se úzkým rozchodem v rámci běžného provozu. Liberec a Jablonec jsem navštívil 21. června a z tohoto dne jsou i následující fotografie.

Po rekonstrukci trati do Jablonce budou všechny tramvajové linky v Liberci a v Jablonci jezdit na rozchodu 1435 mm. Metrový rozchod sice zůstane zachovalý na městské trati k ZOO na Lidové sady, ale bude sloužit jen v rámci historických jízd.

Přerozchodování tramvajového systému v Liberci probíhá už třicet let. Často se mluví o tom, že právě změna rozchodu, resp. už samotná příprava na změnu rozchodu zachránila tehdy žalostný stav tramvajové sítě. S ohledem na přepravní vazby tramvaje totiž neobsluhují klíčová liberecká sídliště a trať do Jablonce supluje vlakové spojení.

Tramvaj využívající úzký rozchod
Pro jízdu do Jablonec bylo třeba mít speciální doplatkovou jízdenku
Spoj linky 11 přijíždí do zastávky Nový Svět
Trať z Vratislavic do Jablonce připomínala spíše muzejní provoz
Zastávka Nový Svět

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.