Cyklisté vybrzdili v Praze autobus linky 193

Dvojice cyklistů úmyslně vybrzdila kloubový autobus Dopravního podniku hlavního města Prahy na lince 193 jedoucí na Šeberák. Takzvané vybržďování převzali cyklisté od majitelů luxusních automobilů, kteří tento „způsob trestání“ proslavili. Video je nyní šířeno na sociálních sítích.

Cyklisté na videu prudce zabrzdili, aby zastavili autobus jedoucí za nimi. Z videa je patrné, jak se autobus zhoupl po prudkém šlápnutí na brzdu. Z diskuze je patrné, že cyklisté neumožnili vyjet autobusu z předchozí zastávky a svou jízdou podél vyjíždějícího autobusu porušili zákon o provozu na pozemních komunikacích. Následovalo jejich rozhořčení, že je autobus ohrozil.

Pravděpodobně svou nevědomostí zákona vytrestali řidiče autobusu následujícím vybržděním. Naštěstí řidič autobusu zachoval chladnou hlavu a vyčkal, až se dvojice cyklistů rozjede. Z následné pomalé jízdy autobusu je pravděpodobné, že cyklisté záměrně pokračovali v jízdě pomalou jízdou.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.