V Praze se přejmenují dvě konečné zastávky

V Praze se chystá přejmenování několika zastávek městské dopravy. Změny, mají být ku prospěchu cestujícím, ale část zájmové veřejnosti se ohrazuje.

Od 28. srpna se změní názvy současných zastávek: Limuzská, Černokostelecká a Výstaviště Holešovice. Tramvajová konečná Černokostelecká ponese název Nové Strašnice, aby lépe vystihovala lokalitu. Naopak současná tramvajová zastávka Nové Strašnice bude přejmenována na Limuzskou.

Změna má pomoci cestujícím v orientaci, kteří se orientují podle názvu konečných. Název „Nové Strašnice“ bude sloužit lépe než Černokostelecká. Podobně byly v minulosti už přejmenovány i autobusové konečné, které v názvu měly ulici a nikoliv čtvrť. Například Krausova na lince 195 byla přejmenována na Sídliště Letňany.

Ropid uspořádal anketu mezi cestujícími o přejmenování Černokostelecké

Zdroj: ROPID

V budoucnu se pravděpodobně budou přejmenovávat i další konečné zastávky podle této metodiky. Týkat se to bude především u autobusových linek. Namátkou druhá konečná linky 195 Jesenická na Zahradním Městě. Na jednu stranu je škoda, že se tyto změny neudělají naráz, ale jak je známo, mohlo by to strhnout vlnu kritiky a proto se jeví lepší „salámová“ metoda.

Připomeňme, že už změna Černokostelecké na Nové Strašnice vyvolává mezi šotouši na internetu kritiku, protože jsou celý život zvyklý fotografovat tramvaje s cílovou zastávkou „Černokostelecká“ a ani je nenapadne, že většina Pražanů neví, kde se tato ulice nachází. Oproti tomu povědomost, kde leží Strašnice bude mezi Pražany větší.

Třetí tramvajovou zastávkou, která se přejmenuje bude Výstaviště Holešovice. Nově ponese název jen Výstaviště. Fakticky se zastávce vrací její původní název. V tomto případě se jde nesystematicky opačným směrem a název lokality se vypouští. I když název Holešovice nebyl místopisně správný, protože celé výstaviště leží v Bubenči. S ohledem na druhé výstaviště v Letňanech se zastávkou „Výstaviště Letňany“ mělo smysl zastávky názvem místopisně odlišit.

Promarněnou vidím příležitost se zastávkou Planetárium Praha, která se nachází hned za zastávkou Výstaviště Holešovice. V názvu se zcela nesmyslně nachází slovo Praha. Tady by bylo na místě provést změnu okamžitě. Vyjmout slovo Praha a zastávku pojmenovat jen „Planetárium“. Přeci nebudeme přidávat slovo Praha u všech zastávek v Praze, ne?

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.