Reakce řidiče autobusu: Cyklista naschvál blokoval autobus

Na konci srpna jste se mohli na webu dočíst o případu, kdy řidič autobusu Pražské integrované dopravy troubil na cyklistu a následně jej předjel v místě, kde byla plná čára. Video se tenkrát šířilo po internetu. Redakci se následně ozval řidič zmíněného autobusu, aby vysvětlil, jak k celé situaci došlo.

„Rád bych uvedl doplňující informace k původnímu videu s cyklistou, toto video jsem poslal soukromě několika řidičům, nebylo určeno k veřejnému publikování, bohužel jeden z řidičů toto video zavěsil na sociální síť a tím ze soukromého videa udělal veřejné. Proto zasílám prodlouženou verzi, na které je lépe patrné, co popisuji níže,“ napsal do redakce řidič zmíněného autobusu pan Daniel. Zároveň zaslal do redakce video v celé délce. Na internetu totiž byla sdílena zkrácená verze.

Reakce řidiče v plném znění:

Na původním videu to není zcela patrné, ale cyklista jel původně na pravé straně vozovky, a když jsem se k němu přibližoval, otočil se, tudíž musel vidět, že za ním jede autobus, pak přejel doprostřed silnice. Poté, co jsem zajel na zastávku, znovu se otočil a sjel k pravému kraji. Když jsem se k němu podruhé přiblížil, celé to zopakoval. Přede mnou ho několik aut bez problémů předjelo. Z toho je patrné, že záměrně jel tak, abych musel jízdu přizpůsobit jeho rychlosti. Proto jsem neměl šanci předjet cyklistu v místě, kde byla přerušovaná čára, neboť stále byla v protisměru jedoucí vozidla. Proto jakmile se naskytla první bezpečná možnost předjetí cyklisty na místě, kde bych neohrozil jeho ani cestující, předjel jsem ho. Bylo to přes plnou čáru, ale v dostatečné vzdálenosti od cyklisty a na přehledném úseku. Pokud bych cyklistu takto nepředjel, byl přede mnou úsek s velikým klesáním a stoupáním a 2 ostré zatáčky. Vzhledem k tomu, že jeho chování bylo naprosto nepředvídatelné, z důvodu bezpečnosti cestujících jsem se rozhodl porušit dopravní předpis.

Přemýšlel jsem nad tím, co ho mohlo k tomuto chování vyprovokovat, ale na nic jsem nepřišel. Při zpětném prohlížení videa celé cesty jsem cyklistu 3x předjel a vždy bez problémů, první problém nastal na jedné křižovatce, kde mě z pravé strany podjel. Cyklista jel docela rychle, tak nevím, zda jsem ho někde nezpomalil.

Poskytnuté video řidičem:

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.