Vídeň plánuje elektrotaxíky, které se budou dobíjet při čekaní na štaflech

Vídeňská radnice chce usnadnit přechod taxislužeb ze spalovacích pohonů na elektřinu. Během dvou let zabuduje na osmi stanovištích a do 56 vozidel automatizované nabíjení. Taxíky se budou nabíjet pouhým stiskem tlačítka na přístrojové desce, bez ručního zapojování kabelů nebo zajížďky na dobíjecí stanici. Do iniciativy se zapojil i Štýrský Hradec. Podle Vídně se jedná o průkopnický projekt.

Doprava patří k odvětvím s relativně vysokou spotřebou energie a dopravní prostředky se zároveň řadí mezi největší znečišťovatele měst. S cílem snížit emise a zvýšit kvalitu života ve městě se Vídeň rozhodla ještě více podpořit elektrotaxi. Celkem osm taxistanovišť ve Vídni získá v následujících dvou letech zabudované nabíjecí desky Matrix Charging Technologie a potřebnou technologií bude vybaveno i celkem 56 vozidel vídeňské taxislužby. Jakmile příslušný vůz zajede na stanoviště, spustí řidič stisknutím tlačítka konektor, který se vysune z podvozku, spojí se s nabíjecí platformou a tím začne automatizované nabíjení vozidla. Řidič při tom nemusí vystupovat z automobilu a manipulovat s dobíjecím kabelem, ani vyhledávat dobíjecí stanici.

„Vytváříme zde ukázkový mezinárodní projekt, který může udržitelně změnit městskou dopravu. Vídeň je vzorovým městem v oblasti klimatu a vydává se touto cestou jako první. Z přechodu na elektrickou taxi-flotilu ve Vídni profituje celé město a jeho obyvatelé. Snižujeme tím emise i hluk a zvyšujeme kvalitu ovzduší v našem hezkém městě,“ uvedl za vídeňský magistrát radní pro hospodářství Peter Hanke.

Wien Energie präsentiert: eTaxi 2.0 Projekt; © Wien Energie/FOTObyHOFER/Christian Hofer, 15.09.21

Podle prezidenta Hospodářské komory města Vídně Waltera Rucka umožní upravené stanice jednoduché nabíjení vozidel přímo během čekání. „Naším cílem je ukázat, že udržitelná mobilita je možná a chceme motivovat ostatní odvětví,“ doplnil Ruck.

Potřebnou infrastrukturu ve Vídni vybuduje a bude provozovat městský energetický podnik Wien Energie. Ten zároveň slíbil pro dobíjení taxíků zajistit elektřinu pouze z obnovitelných zdrojů. Ve Štýrském Hradci se infrastruktury ujme místní Energie Graz. Součástí projektového konsorcia jsou i hospodářské komory obou měst, výrobce Easelink, místní taxislužby, půjčovna elektromobilů, výzkumné a odborné agentury a nechybí ani motoklub ÖAMTC či automobilka Hyundai.

Nápad vznikl v rámci programu Zero Emission Mobility Implementation klimatického a energetického fondu rakouské spolkové vlády. Projekt, označovaný jako průkopnický, získal finanční podporu do poloviny roku 2024. Iniciativa mimo jiné odráží cíl spolkové vlády, aby všechna vozidla taxi v celém Rakousku, která budou uvedena do provozu od roku 2025, měla pouze bezemisní pohon. Rozvoji elektromobility se věnuje i vídeňská radnice, která například v červnu oznámila dokončení tisící veřejné dobíjecí stanice.

TZ město Vídeň, Vizualizace eTaxi © ALT/SHIFT