Zadrhla se zakázka na 170 autobusů pro Karlovarský kraj?

Lidé v Karlovarském kraji čekají na vyhlášení vítěze, který kraji dodá 170 nových autobusů. Nabídky výrobců a dealerů musely být podány do 12. srpna. Ani po třech měsících není jasné, kdo zakázku vyhrál a s jakou cenou.

Nové autobusy budou určeny pro linky, které hradí Karlovarský kraj v rámci dopravní obslužnosti. Kraj celkově poptával 170 autobusů na CNG, z toho stovka vozů má být v délkové kategorii do 8,5 metrů a 69 vozů délky do 11 metrů. Tady je důležité zmínit, že standardní autobusy měří 12 metrů, tedy kraj poptal pouze kapacitně menší autobusy.

„Hlavními kritérii výběrového řízení na dodavatele autobusů je 70 procent cena a po 15 procentech spotřeba v případě menších i větších vozidel,“ sdělil v květnu 2021 neuvolněný člen Zastupitelstva Karlovarského kraj pro Oblast dopravy a silničního hospodářství Jan Bureš.

Protože na vyhlášení výběrového řízení se čeká už tři měsíce od uzavření nabídek, redakce MHD86.cz oslovila Jana Bureše, pod kterého spadá oblast dopravy v radě Karlovarského kraje a tiskovou mluvčí kraje Janu Pavlíkovou s následujícími otázkami. Snad se brzy dozvíme, jaké autobusy budou vozit cestující v Karlovarském kraji od roku 2023.

Otázky na Karlovarský kraj

  • V jaké fázi je výběrové řízení na 170 nových autobusů pro veřejnou dopravu Karlovarského kraje?
  • Kolik uchazečů se přihlásilo do výběrového řízení?
  • Je pravda, že podmínky výběrového řízení splnil pouze jeden uchazeč?
  • Proč jste poptávali pouze autobusy max. délky do 8,5 a 11 metrů? Proč jste nepoptávali i autobusy standardní délky 12 metrů?
  • Kdy oznámíte vítěze veřejné zakázky? Podání nabídek bylo uzavřeno 12. 8. 2021
  • Bude vybrán vítěz výběrového řízení jen tehdy, pokud bude celková cena za 170 autobusů do krajem definované výše zhruba 800 milionů Kč? V případě, že nabídky budou za vyšší ceny, vypíše kraj nové výběrové řízení s případnými úpravami technických specifikací?

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.