Panely o odjezdech spojů na Hradčanské dosloužily

Jedenáct let byli cestující na pražské Hradčanské zvyklí čerpat informace o odjezdech tramvají z elektronických tabulí. Jenže, jak si mohli pozorní cestující všimnout, před pár týdny přestaly obrazovky fungovat. Vrátí se? Redakce MHD86 zjišťovala, jak chystá Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dále postupovat.

„Obrazovky jsme ve vestibulu stanice metra Hradčanská nainstalovali v roce 2010 v návaznosti na modernizací tamního dopravního uzlu. Před cca 3 týdny panely přestaly fungovat,“ potvrdil současný stav Daniel Šabík, vedoucí odboru Komunikace (DPP) a dodal: „Ve srovnání se současností se bohužel jedná o zastaralou technologii, ke které již nejsou v ČR k dispozici originální náhradní díly, tudíž je nelze standardní cestou jednoduše opravit. Ještě ověřujeme, jestli by bylo možné náhradní díly dovézt resp. za jakých podmínek by to bylo.“

Přes tyto komplikace má zájem dopravní podnik informační tabule do hradčanského podchodu vrátit. To je dobrá zpráva pro cestující, kteří si zvykli čerpat informace o aktuálních odjezdech tramvají ze zastávky už před výstupem na zastávku.

„S velkou pravděpodobností to budou muset být úplně nové panely. Nicméně podmínkou je, aby validně komunikovaly s dopravním systémem a v reálném čase zobrazovaly správné údaje o odjezdu nejbližších tramvajových spojů,“ sdělil webu MHD86.cz Daniel Šabík.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.