Praha vybrala dopravce městských železničních linek od roku 2024

Hlavní město Praha vyhodnotilo nadlimitní veřejnou zakázku na provozování městských železničních linek S49 a S61 v letech 2024 – 2039. V nabídkovém řízení, kterého se účastnili 3 uchazeči, zvítězil dopravce RegioJet. Ten bude od prosince 2024 po dobu následujících 15 let provozovat stávající linku S49 z Hostivaře do Roztok a také novou linku S61 z Vršovic do Běchovic. Pro tyto linky pořídí 7 nových nízkopodlažních elektrických jednotek s kapacitou minimálně 230 cestujících. Na lince S49 tak dojezdí současné nevyhovující motorové vlaky.

Soutěže se účastnili dopravci RegioJet, České dráhy a ARRIVA vlaky. S cenou dopravního výkonu 215,50 Kč za jeden vlakový kilometr zvítězil dopravce RegioJet. Roční hodnota zakázky je 162 335 935 Kč. Oproti původnímu předpokladu se podařilo výslednou cenu vysoutěžit cca o třetinu levněji. Nové elektrické vlaky s bezbariérovým přístupem, oddílem první třídy, vybavené wifi a celovozovou klimatizací vyjedou na trať v prosinci 2024.

„K první městské železniční lince S49 z Roztok přes Podbabu, Holešovice až do Hostivaře do tří let přibyde další vlaková linka S61 z Vršovic přes Zahradní město do Běchovic. Provozovat dvě linky bude mnohem efektivnější. Dnes nás jedna stojí přes 91 milionů korun ročně se starými vozidly. Nově nás dvě linky budou stát ročně 162 milionů korun s kompletně novými vozidly a zásadně vylepšeným komfortem.Můžeme se těšit na 7 nových vlaků, které budou jezdit po Praze. Soupravy nebudou kouřit. Nemoderní motoráky vystřídají elektrická a méně hlučná vozidla. Všechna budou klimatizovaná, s Wi-Fi a oproti dnešku s nízkopodlažním nástupem všemi dveřmi. Každý bez rozdílu bude moct jet vlakem po městě, pokud bude chtít. Bude k dispozici i oddíl první třídy. Zároveň všechny vlaky na městských linkách budou mít evropské zabezpečovací zařízení ETCS. Bezpečnost je na prvním místě,“ uvádí náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Záměr na rychlé propojení okrajových částí Prahy kolejovou dopravou je tu už od roku 2002. V roce 2004 vyjela první městská železniční linka S41 mezi Libní a Roztoky, která se postupně prodloužila až do Hostivaře a díky tomu změnila označení na S49. Od prosince 2020 je v provozu nová vlaková zastávka Praha-Eden, v září 2021 byla zprovozněna sousední zastávka Praha-Zahradní Město.

Pro potřeby nové linky S61, která propojí Vršovice s Běchovicemi za rekordních 23 minut, je ve Vršovicích již dokončeno nové 4. nástupiště a vzniknou čtyři zcela nové zastávky Depo Hostivař, Kyje-Jiráskova čtvrť, Jahodnice a Hostavice, jejich dokončení je plánováno do roku 2024 a projektují se z dotace hlavního města. Výstavbu 4. nástupiště ve Vršovicích také spolufinancovala Praha.

Obě městské vlakové linky budou jezdit prozatím v intervalu 30 minut ve všední dny a 60 minut o víkendech. Ve výhledu je pak možné v rámci opcí rozšíření provozu, zkrácení intervalů i prodloužení obou linek. Linka S49 by mohla jezdit až do Říčan a linka S61 až na Smíchov a na druhé straně až do Úval,“ doplňuje ředitel ROPID Petr Tomčík.

Nabídky uchazečů ve veřejné zakázce na provoz linek S49 a S61:

Dopravce Roční hodnota zakázky
RegioJet a.s. 162 mil. Kč
České dráhy, a.s. 171 mil. Kč
ARRIVA vlaky s.r.o. 199 mil. Kč