České dráhy objednaly další RegioPantery, zlepší komfort cestování z Prahy na Kralupy

České dráhy objednaly dalších 31 elektrických třívozových jednotek RegioPanter od skupiny Škoda Transportation. Národní dopravce uplatnil opci ke smlouvě, kterou podepsal s výrobcem na podzim 2020. Nové vlaky, které budou určeny pro provoz v Praze, ve Středočeském, Ústeckém a Královehradeckém kraji, poskytnou cestujícím vysoký komfort dopravy. Bezbariérové jednotky nabídnou palubní Wi-Fi, klimatizované oddíly, prostor pro kočárky, jízdní kola i invalidní vozíky nebo možnost dobíjení mobilních telefonů a dalšího elektronického zařízení.

Moderní, ekologická a komfortní vozidla s vyšší kapacitou – to přesně je nová generace RegioPanterů, na které se mohou těšit cestující v dalších krajích naší země. Je velmi dobrá zpráva, že na české železnici probíhá veliká obnova vozidel, která do veřejné dopravy přiláká více cestujících. Celkově tak dojde k vyšší efektivitě dopravy a také ke zlepšení celkové dopravní situace. Děkujeme za důvěru, kterou do nás České dráhy vložily,“ říká Petr Brzezina, Prezident skupiny Škoda Transportation. Ten doplnil, že i díky novým kontraktům investuje skupina v závodech v Plzni a Ostravě stovky milionů do rozšiřování a inovace výroby a současně nabírá další zaměstnance.

Ve spolupráci s objednavateli veřejné dopravy pokračujeme v avizované masivní obnově naší flotily osobních souprav v regionální dopravě. Aktuálně jsme podepsali objednávku na 31 třívozových jednotek RegioPanter v hodnotě skoro 5 miliard korun, které po svém vyrobení obslouží například osobní vlaky z Prahy přes Kralupy nad Vltavou do Ústí nad Labem nebo na tratích z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou, Týniště nad Orlicí a Chocně nebo do Jaroměře,“ prezentuje poslední objednávku nových vlaků Ivan Bednárik, generální ředitel Českých drah.

Díky nákupu nových jednotek národní dopravce bude moci v současné flotile nahradit již dosluhující soupravy. „Věřím, že v nových vozidlech ze Škodovky ocení cestující moderní výbavu, která přispěje ke zvýšení atraktivity cestování veřejnou dopravou. Nová generace vlaků prošla mnoha vylepšeními a v této třívozové kombinaci navíc nabídnou vyšší přepravní kapacitu. Jedná se téměř o nové vozidlo oproti prvním generacím RegioPanterů. Prakticky všechny systémy jsou nové generace, a to jak trakční pohon, který je úspornější a bezpečnější, tak řídící systém, podvozky mají vylepšený chod a vlak je ještě pohodlnější,“ říká Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Komfort a zabezpečení ETCS

Vlaky umožní komfortní přepravu osob na invalidním vozíku, nechybí prostor pro kočárky a jízdní kola. Jsou vybaveny Wi-Fi, kamerami, možností dobíjení cestovní elekroniky jako jsou mobily, notebooky nebo tablety ze zásuvek nebo USB portů. Vlaky disponují dobíjením elektrických invalidních vozíků a jsou vybaveny moderním audiovizuálním informačním systémem. Nové vlaky jsou pak vybaveny nejnovější evropskou zabezpečovací technologií ETCS.

Vlaky oblíbené v Čechách i další evropských státech

Početná flotila nových vlaků z dílny skupiny Škoda Transportation pomůže výrazně modernizovat vozový park na železnici v České republice. Objednávkou 31 jednotek RegioPanter uplatnily České dráhy celou zbývající opci na nové vlaky z rámcových kontraktů uzavřených v letech 2019 a 2020. Jednotky budou dodány v roce 2024. České dráhy tak plně vyčerpají oba rámcové kontrakty na dodávku až 50 kusů jednotek EMU 160 a 60 jednotek EMU 240 v souhrnné hodnotě více než 15 miliard Kč.

Po dodání všech objednaných jednotek se rozroste u Českých drah flotila souprav z rodiny Panter celkem na 147 regionálních a 14 dálkových vlaků. Jednopodlažní elektrické jednotky ze Škodovky jsou úspěšné i v zahraničí. Skupina již dodala 25 jednotek panterů na Slovensko a s tamním výrobcem má smlouva až na dalších 20. Ve výrobě jsou také vlaky stejného typu do Lotyšska a Estonska.

TZ Škoda Transportation