V pražských Letňanech začala stavba trolejbusové trati

V pondělí 10. 1. 2021 začala v pražských Letňanech stavba trolejbusové trati Palmovka – Letňany – Čakovice za účasti představitelů města, městských částí, dopravního podniku a stavebních společností.

Trať má být hotova na zhruba za 10 měsíců, tedy pravděpodobně před komunálními volbami. V blízké době by měl Dopravní podnik hl. m. Prahy vyhlásit vítěze zakázky na kloubové trolejbusy pro tuto trať. Podobně se čeká na vyhlášení vítěze pro dodání velkokapacitních trolejbusů na linku 119 jezdící v Praze 6 z Veleslavína na ruzyňské letiště.

V trase Palmovka – Čakovice dnes jezdí klasická páteřní autobusová linka 140. Právě tuto linku nahradí v budoucnu trolejbusová linka 58.

Základní kámen poklepali v Letňanech například náměstek primátora Prahy Adam Scheinherr (Praha Sobě), starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS), starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS), starosta Prahy 18 Zdeněk Kučera (ANO), starosta Prahy Čakovic Jiří Vintiška (ODS) a generální ředitel DPP Petr Witowski s technickým ředitel pro povrch Janem Šurovský.

Následně proběhla prezentační jízda s trolejbusem Škoda 24Tr do obratiště Výstaviště Letňany, odkud se pokračovalo pěšky na exkurzi bývalé a budoucí trolejbusové měnírny v Příborské ulici.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.