Praha 4 projednala rekonstrukci Barrandovského mostu, k provozu MHD má usnesení

Rada Městské části Praha 4 projednala připravovanou rekonstrukci Barrandovského mostu, při které dojde k omezení dopravy s dopady na území MČ Praha 4.

„Podporujeme řadu připravovaných opatření, jako například na rampě Barrandovského mostu směrem k a od Modřanské, k podpoře MHD v Jeremenkově a Vrbově ulici či posílení tramvajových linek po dobu rekonstrukce. Zásadně však nemůžeme souhlasit s omezováním provozu ulice Na Strži a Jižní spojky vyhrazenými jízdními pruhy pro méně potřebné autobusy, když by tím byla zásadně ohrožena prioritní velkokapacitní autobusová doprava mezi ulicí Zálesí a Kačerovem,“ uvedl první místostarosta MČ Praha 4 Zdeněk Kovářík (ODS).

Praha 4 podle jeho slov také požaduje dynamické řízení dopravy mezi křižovatkou Dvorce a Barrandovským mostem tak, aby bylo dosaženo maximální průjezdnosti autobusů MHD i ostatních vozidel. „Žádáme rovněž vedení hlavního města, aby nevydávalo trvalá ani dočasná opatření bez souhlasu městských částí, protože jsou to právě městské části, které pak musejí dopady na dopravu, ale i místní obyvatele trvale řešit,“ doplnil Zdeněk Kovářík.

Rada městské části Praha 4 přijala na svém jednání 26. ledna usnesení, ve kterém konstatuje, že významné omezení kapacity Barrandovského mostu při jeho rekonstrukci má dopady na kapacitu a plynulost dopravy ovlivněné křižovatkami Jižní spojka x Modřanská, Jižní spojka x Sulická, Na Strži a Jižní spojka x Budějovická, Michelská, Vídeňská.

Podle Prahy 4 je klíčové zajistit zajistit prioritně spojení Mariánská (Novodvorská) – Zálesí (Štúrova) – Vídeňská – Budějovická, které funguje i pro páteřní spoje MHD (Jeremenkova – Modřanská – Barrandovský most, Vrbova – Ke Krči – Modřanská – Barrandovský most a Československého Exilu – Modřanský – Barrandovský most). Dále Prahy 4 požaduje posílení minimálně tramvajových linek 2 a 21. Naopak negativně se Praha 4 staví u provozování linky MHD po Jižní spojce v době rekonstrukce Barrandovského mostu.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.