Lotyšský ministr dopravy si prohlédl výrobu vlaků od Škodovky do Lotyšska

23. února představila skupina Škoda Transportation výrobu nových elektrických jednotek pro lotyšského zákazníka Pasažieru vilciens. Na výrobu se přijeli podívat i zástupci zákazníka a ministr dopravy Lotyšska. Přední evropských výrobce vozidel pro hromadnou dopravu aktuální vyrábí 32 moderní čtyřvozových vlaků, které vychází z úspěšných vlaků RegioPanter. Ty již úspěšně jezdí na český a slovenských kolejích a Škodovka již brzy začne vyrábět novou sérii i do Estonska. Skupina Škoda Transportation patří do Skupiny PPF.

Modernizace vozového parku je jedním z klíčů, jak udělat veřejnou dopravu ještě více populární. Je nám ctí, že právě my můžeme být tou společností, která dodá do Lotyšska po 30 letech nové elektrické vlaky. Věřím, že budou zákazníci s moderní a ekologickou dopravou spokojeni a že se do budoucna svezou třeba i našimi bateriovými vlaky,“ říká Didier Pfleger, CEO skupiny Škoda Transportation.

„Nové vlaky jsou v Lotyšsku velmi očekávanou událostí, proto jsem rád, že výroba vlaků je v závěrečné fázi a že již brzy bude zahájeno jejich testování – nejprve v České republice a na Slovensku, poté i v Lotyšsku. Konečně na podzim je bude možné začít používat v osobní dopravě,“ komentuje lotyšský ministr dopravy Tālis Linkaits. „Lotyšští cestující si již dlouho zaslouží pohodlné a moderní vlaky, proto je tato událost nejen historická, ale možná by se dala nazvat i revoluční. Cesta k těmto vlakům nebyla jednoduchá, nicméně Lotyši mají přísloví – dobré věci přicházejí pomalu, proto jsme spokojeni a plni naděje,“ dodává ministr.

Každá nová éra s sebou přináší nové výzvy a zkoušky. Na tyto nové elektrické vlaky jsme čekali tak dlouho, že je radost je dnes vidět ve zcela reálné a viditelné podobě. Toho všeho jsme dosáhli navzdory všem těžkostem a složité situaci ve světě. Společně s naším partnerem, skupinou Škoda, jsme neúnavně pracovali na tom, abyste dnes před sebou mohli vidět plody naší společné práce. Věřím, že když spojíme své síly, dokážeme velké věci. Tyto nové vlaky v sobě nesou nejen velmi symbolické poselství, ale také přijedou do Lotyšska, aby představily zcela nový standard kvality, na který naši cestující v Lotyšsku již léta čekají,“ sdělil Rodžers Jānis Grigulis, CEO Pasažieru vilciens.

Elektrické jednotky pro Pasažieru vilciens vycházejí z RegioPanterů, které vyrábí Škodovka pro český a slovenský trh. Tyto nové vlaky jsou navíc ještě optimalizovány pro lotyšské železnice a dle požadavků zákazníka jsou zaměřeny na co nejefektivnější provoz – nízká hmotnost, rekuperace energie s využitím superkapacitátorů. Cestující se navíc mohou těšit na moderní interiér, komfortní bezbariérový nástup, přehledný informační systém a komfortní sedadla.

Aktuálně se v ostravském závodě skupiny Škoda Transportation dokončují elektrické statické zkoušky na první jednotce a v procesu lakování a montáže je celkem 13 vozů. Dalších 18 vozů je rozpracováno ve svařovně a na obráběcím centru. První vlak by měl být kompletně sestaven koncem března a následně se začne s elektrickým oživováním vlaku na zkušební trati v závodě Škody Transportation v Plzni.

Součástí zakázky, kterou skupina Škoda Transportation podepsala s lotyšským dopravcem v červenci 2019 zahrnuje, kromě dodávky třiceti dvou moderních jednopodlažních čtyřvozových jednotek pro příměstskou dopravu, také jejich údržba, dodávky náhradních dílů a školení. Celková hodnota zakázky je 240 milionů Euro.

Nové vlaky tak budou jezdit zejména na tratích z Rigy do Aizkraukle, Tukumsu, Skulte a Jelgavy. Kromě dodávky vlaků bude skupina také spolupracovat s místními společnostmi na uvedení vlaků do provozu a zajištění následného servisu a údržby po celou dobu životnosti vozidla, která činí nejméně 35 až 40 let.

TZ Škoda Transportation


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.