Pražské zastávky v ukrajinských barvách

Tabla zastávek MHD v Praze, jejichž názvy vychází z ukrajinského místopisu, jako např. Krymská, Volyňská, Zborovská nebo Ukrajinská, a k tomu Náměstí Míru, si mohou zakoupit všichni zájemci na Fanshopu Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Veškerý výtěžek z jejich prodejů bude DPP zasílat na veřejný sbírkový účet „Charita pro Ukrajinu“, který organizuje Charita Česká republika ve spolupráci s Charitou Ukrajina.

Všech pět zastávkových tabel je v ukrajinských národních barvách. A to jak ta, která jsou určena k charitativnímu prodeji, tak i ta skutečná v ulicích Prahy. DPP v rámci této akce všechna tabla na uvedených zastávkách přebarvil do ukrajinských barev.

Cena jednoho tabla je 379 korun, sada všech pěti, tj. Krymská, Volyňská, Ukrajinská, Zborovská a Náměstí Míru je 1 499 korun. Tabla je možné zakoupit on-line na webu Fanshopu DPP na adrese: fanshop.dpp.cz. V průběhu příštího týdne bude tabla možné zakoupit také v Infocentrech DPP ve stanicích metra Anděl, Hradčanská, Můstek, Nádraží Veleslavín, na Hlavním nádraží, na Magistrátu hl. m. Prahy nebo v Terminálu 1 a 2 na Letišti Václava Havla Praha.

Vedle gest jako jsou vlaječky na tramvajích, tabla na zastávkách a přemalované zábradlí v barvách Ukrajiny před ruskou ambasádou podnikáme s DPP, ROPIDem a TSK konkrétní kroky pomoci i v dopravní gesci. Lidé prchající před válkou mají od pondělí zdarma MHD v Praze. S TSK vytipováváme okrajová méně obsazená parkoviště pro parkování zdarma. Dali jsme Ukrajincům a Ukrajinkám v DPP mimořádné odměny a zadali jsme vedení, aby se připravili na poválečnou pomoc sesterským dopravním podnikům na Ukrajině. Už teď hledáme autobusy a tramvaje, které tam pošleme,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Zapojujeme se do pomoci Ukrajině, jak můžeme. Nabízíme volnou kapacitu našich vozidel, denně vypravujeme několik autobusů a dle požadavků hl. m. Prahy a Policie ČR převážíme uprchlé obyvatele Ukrajiny mezi nádražími, místy ubytování a všemi pracovišti cizinecké policie. Vozíme pro ně jídlo nebo jiný potřebný materiál či vybavení. Chtěli jsme se zapojit ještě více dopravácky. Inspirovali jsme se úspěchem prodejů zastávkových tabel U Prdlavky nebo s názvy známých pražských fotbalových klubů. Nejen fanouškům MHD, ale všem, kteří chtějí přispět na pomoc válkou těžce strádané Ukrajině nabízíme tuto speciální charitativní sérii zastávkových tabel v ukrajinských barvách. Veškerý výtěžek z jejich prodejů budeme zasílat na sbírkový účet Charita pro Ukrajinu, který organizuje Charita Česká republika ve spolupráci s Charitou Ukrajina. Poslouží lidem zasaženým válkou na Ukrajině zajistit základní životní potřeby jako jsou voda, potraviny, základní hygienické potřeby či přístřeší. Všem, kteří si naše charitativní tabla zakoupí předem děkujeme za laskavost a pomoc,“ řekl Ladislav Urbánek, místopředseda představenstva a dopravní ředitel DPP.

DPP kromě toho věnuje partnerským dopravním podnikům na Ukrajině všech 15 provozuschopných vyřazených a neprodaných tramvají T6A5. Přepravu bude možné zrealizovat, až to bezpečnostní situace na Ukrajině umožní. Podle aktuální situace DPP ukrajinským partnerům nabídne i provozuschopné městské autobusy, které DPP v dané době již dále nebude potřebovat pro provoz v Praze či na příměstských linkách.

TZ DPP