DPP chystá pro své zaměstnance nové uniformy, na jejich design vyhlásil veřejnou soutěž

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje v následujících letech výměnu stávajících stejnokrojů za nové, z moderních funkčních materiálů. Na design uniforem DPP vyhlásil veřejnou soutěž, která bude mít tři kola. Je otevřena všem zájemcům, jak odborníkům z řad profesionálních kostýmových návrhářů, ale také např. studentům uměleckoprůmyslových škol. Úkolem prvního kola je do 7. června 2022 předložit grafický návrh nového dámského a pánského stejnokroje včetně doporučení použitých materiálů. Návrhy bude hodnotit porota, v jejíž odborné části zasednou např. Theodor Pištěk nebo Josef Ťapťuch. Vítěz by měl být znám do konce letošního roku, za svůj návrh si může odnést celkovou odměnu až 610 tisíc korun. Podmínky soutěže jsou pro zájemce k dispozici na profilu DPP v rejstříku veřejných zakázek.

Základní výbavu dámského i pánského stejnokroje zaměstnance DPP tvoří patnáct položek: oblekové kalhoty, košile s krátkým a dlouhým rukávem, pulover bez výložek s dlouhým rukávem a bez rukávu – oba s kapsičkou na tužku a bloček, kravata, spona, sako, univerzální nepromokavá bunda s vložkou, pod kterou lze nosit i sako, polobotky, zimní boty s funkční membránou, letní a zimní stejnokrojová čepice, silné a tenké vysoké ponožky a šála. Dámskou uniformu kromě toho doplňuje ještě halenka s krátkým a dlouhým rukávem a šátek. Součástí uniformy jsou také výběrové položky určené pro speciální skupiny zaměstnanců, jako např. košile, halenka, pulover či bunda s nárameníky a výložkami (např. pro dispečery), nebo pro konkrétní činnost či roční období, např. letní a zimní pracovní kalhoty, a to jak krátké, tak dlouhé, nebo obleková sukně pro dámy. Kompletní uniforma zaměstnance DPP čítá celkem 47 položek, všechny jsou podrobněji popsány v podmínkách soutěže na profilu zadavatele.

V prvním kole designérské soutěže bude úkolem zájemců předložit grafický návrh nové dámské a pánské uniformy, a to jak celku, tak i všech jejich definovaných součástí. Kromě toho navrhnout materiál pro jednotlivé součásti stejnokroje, jeho kvalitu včetně gramáže a typu vazby a barevnost. Navržený materiál nových uniforem musí být stálobarevný, nesrážlivý, odolný vůči klimatickým podmínkám (vítr, déšť, mráz) a musí se dát prát za běžných podmínek, vyjma součástí obleku, tj. kalhot, sukně, saka a bundy. Termín pro odevzdání návrhů je 7. června 2022 do 12:00, a to jak elektronicky prostřednictvím Tender Areny, tak i vytištěné osobně nebo poštou doporučeně na podatelnu v sídle DPP ve Vysočanech, Sokolovská 42/217 v Praze 9. Při zaslání poštou se přihlíží k razítku pošty.

Předložené návrhy bude hodnotit porota, ve které za vyhlašovatele soutěže, tj. DPP mimo jiné zasednou předseda představenstva a generální ředitel Petr Witowski, místopředseda představenstva a dopravní ředitel Ladislav Urbánek, architektka metra Anna Švarc, zástupci hl. m. Prahy, v odborné části například Theodor Pištěk, uznávaný kostýmní výtvarník, scénograf, malíř, autor uniforem Hradní stráže a držitel Oscara za kostýmy k filmu Amadeus, dále Josef Ťapťuch, oděvní a textilní designér, návrhář a pedagog Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM). Kromě formálních požadavků bude porota posuzovat celkovou koncepci a myšlenku předložených návrhů, jejich vypovídací hodnotu, nadčasovost zvoleného řešení, rozpoznatelnost příslušnosti k DPP, funkčnost zvoleného řešení pro jednotlivé profesní skupiny, zohlednění různého věku uživatelů stejnokroje a jejich fyziognomických odlišností. Účastníkovi, který se svým grafickým návrhem skončí na prvním místě náleží v tomto kole odměna 110 tisíc korun, za druhé místo je odměna 90 tisíc korun, za třetí 70 tisíc korun, za čtvrté až deváté pak 50 tisíc korun. Porota může v prvním kole vybrat více než jeden návrh, který postoupí do dalšího kola, ale také žádný. Vyhodnocení prvního kola soutěže DPP předpokládá do konce letošního června.

Stejnokroje při výkonu svého zaměstnání dennodenně používá zhruba 6 500 zaměstnanců DPP – řidiči autobusů a tramvají, strojvedoucí metra, dozorčí stanic, dispečeři a další profese. Základ našich stávajících uniforem pochází z roku 1995. Tento vzor se s menšími či většímu úpravami používá dodnes a svým designem ani materiály už vůbec neodpovídá současné době. Ve vedení DPP jsme přesvědčeni, že si naši zaměstnanci po téměř třiceti letech zaslouží nové elegantní stejnokroje z funkčních, moderních materiálů, které se budou příjemně nosit a budou mít požadované vlastnosti odpovídající 21. století. Stejnokroj totiž není jenom pracovní oděv, ale také významná součást reprezentace firmy, uniforma odráží její identitu a s novými uniformami chceme posílit dobré jméno a značku DPP,“ řekl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Druhé kolo soutěže – šití vzorových uniforem

Účastníci soutěže, jejichž grafické návrhy postoupí do druhého kola, budou mít za úkol nechat podle předloženého designu ušít jednu kompletní dámskou uniformu ve velikosti M a jednu pánskou ve velikosti L, bez bot, pásků a dalších doplňků, které nejsou součástí soutěže. Kromě toho budou mít návrháři za úkol předložit střihovou dokumentaci ke všem součástkám stejnokroje, které jsou předmětem soutěže. Za splnění všech úkolů druhého kola dostanou účastnící soutěže odměnu 250 tisíc korun. Na realizaci vzorových uniforem a přípravu střihové dokumentace budou mít návrháři tři měsíce, porota bude ušité stejnokroje posuzovat na začátku letošního října.

Testování 50 sad nových stejnokrojů během čtyř ročních období

DPP plánuje mít vybraný vítězný design nových uniforem do konce letošního roku. Na základě střihové dokumentace, definovaných materiálů a jejich barevnosti DPP následně vysoutěží výrobu 50 zkušebních sad nových stejnokrojů. Ty následně budou po dobu jednoho roku, tj. během všech čtyř ročních období, testovat vybraní zaměstnanci DPP ve spolupráci se zástupci sociálních partnerů. Zahájení testování DPP předpokládá na podzim roku 2023. Vítěz soutěže bude mít v této fázi za úkol poskytovat součinnost při zpracování kompletní technické dokumentace jednotlivých stejnokrojových součástí, při jejich výrobě a testovaní. Po skončení testování autor vítězného návrhu zrealizuje jeho úpravy na základě výsledků a zkušeností z ročního testování a připraví finální střihovou a technickou dokumentaci, které budou součástí smlouvy mezi návrhářem a DPP. Za to bude autorovi náležet odměna ve výši 250 tisíc korun. DPP bude vlastníkem licence i celého díla. Na základě finální střihové a technické specifikace DPP následně připraví veřejnou zakázku na nákup nových uniforem pro své zaměstnance. Předpoklad jejího vyhlášení je v průběhu roku 2025.

TZ DPP