Tramvajáci peskují automobilisty, jenže sami mají máslo na hlavě

V posledních měsících se rozjel na sociálních sítích fenomén mezi pražskými řidiči tramvají. Dávají na internet fotografie automobilů, které většinou špatně parkují. Jenže ani tramvajáci nezvládají dopravní předpisy.

Většina fotografií tramvajáků se týká parkování automobilů na chodnících, zastávkách, v druhé řadě, či v profilu jízdní dráhy tramvaje. Mají pravdu. I mě štve tohle chování automobilistů.

Na druhou stranu, proč tito řidiči tramvají nedávají se stejným nadšením na internet fotografie zachycující nesprávné chování řidičů tramvají? Takových případů, kdy řidič vjede s tramvají do křižovatky, ač ví, že křižovatkou neprojede a dopravu zablokuje je poměrně dost. Je to stejné pochybení, jako dělají automobilisté. Nebo proč nedávají na internet fotografie tramvají, které stanicují mimo zastávku?

Stačí vyjít náhodně z metra na I. P. Pavlova a člověk žasne. Jako například při čtvrtečním odpoledni. Tramvaják na lince 6 evidentně nebyl důkladně seznámen s tratí a odstanicoval jako třetí v pořadí. Tak dlouhé zastávky v Praze ovšem nemáme. Cestující proto měli exkluzivní možnost vystupovat do zábradlí.

Uvádět přesný čas a fotografii řidiče nehodlám, ani posílat oficiální stížnost na DPP. Věřím, že po přečtení článku si řidič tramvaje nezodpovědné chování příště rozmyslí. Ta uspořená minuta mu za ty nervy nestala.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.