Ostravský dopravní podnik daroval Ukrajině autobusy

Tři autobusy Solaris Urbino 12 z vozového parku Dopravního podniku Ostrava (DPO) odjely jako pomoc pro Ukrajinu. Jedná se o dodávku, která je na základě dohody mezi Českou republikou a Ukrajinou darem v rámci humanitární pomoci. Hodnota daru je 220 tisíc korun. Pomoc zorganizovalo město Ostrava.

Za ukrajinskou stranu je příjemcem daru Hlavní odbor státní pohotovostní služby Ukrajiny ve Lvově. Dodávka je součástí komplexního daru města Ostrava Ukrajině, který obsahuje i hasičské vozidlo s 52 metrovým automobilovým žebříkem.

Jde o dieselové vozy, které pro provoz MHD v Ostravě již nevyužíváme. Byly vyřazeny v rámci obnovy vozového parku. Je to ale plně provozuschopná technika, která jinde může smysluplně posloužit. Jsme rádi, že město tento krok iniciovalo, a Dopravní podnik Ostrava tak může být součástí humanitární pomoci Ukrajině. Laskavost a spolehlivost jsou hodnoty, na kterých Dopravní podnik Ostrava stojí, a těší nás, že máme příležitost ukázat, že nejde jen o prázdná slova,“ uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Darované autobusy jsou dalším střípkem v mozaice pomoci, kterou zajišťujeme od prvních okamžiků invaze na Ukrajinu. Poskytli jsme finanční i materiální pomoc a dle možností zajišťují pomoc potřebným také organizace města. Dopravní podnik mezi ně náleží, již 2. března umožnil ukrajinským uprchlíkům cestování v MHD zdarma. Na Ukrajině ale poslouží také hasičské vozidlo s automobilovým žebříkem, které současně darujeme. Nicméně pokračujeme i pomocí související s ubytováním, nalezením práce či vzděláváním dětí uprchlíků ve městě, tak aby měli možnost žít běžný život,“ dodal Tomáš Macura, primátor města.

Darované vozy jsou směřovány do města Lvov, kde by měly sloužit k přepravě ve veřejné dopravě. S ohledem na potřeby ukrajinské strany však není vyloučeno i jejich využití jinde při převozu nemocných či raněných.

Převoz techniky je zajišťován příslušníky HZS ČR, kteří se také organizačně podílí na předání daru ukrajinské straně.

TZ DPO