Celá příměstská doprava Středočeského kraje v PIDu

Společný integrovaný dopravní systém Prahy a Středočeského kraje počínaje 12. červnem 2022 pokrývá celé území Středočeského kraje. Díky integraci posledních dvou oblastí na Příbramsku a Kutnohorsku se již podařilo zapojit všechny příměstské regionální autobusové linky do systému PID, který zahrnuje veškeré vlakové a autobusové spoje včetně MHD v Praze a ve většině středočeských měst. Systém PID už také zasahuje i do sousedních krajů, pokrývá území o rozloze 13 tisíc km čtverečních a obsluhuje více než 3 miliony obyvatel v téměř 1 300 městech a obcích.

Je mi nesmírnou ctí být u historického okamžiku, kdy jsme po 30 letech od vypravení první příměstské linky za hranice Prahy dokončili celý proces integrace veřejné dopravy v celém Středočeském kraji. Doprava v celé oblasti se musí chovat jako jeden celek, což právě systém PID umožňuje. Právě jsme dokončili největší dopravní systém v České republice,“ uvádí Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu.

V posledních několika letech se podařilo zrychlit celý proces sjednocování veřejné dopravy v celém Středočeském kraji a nyní jsme na poli regionální dopravy v cílové rovince. Lidem tak můžeme nabídnout moderní systém s jednotnými podmínkami a zárukou vysoké kvality bez ohledu na to, s jakým dopravcem cestují. Aktuální počet 36 zapojených dopravců nemá v Evropě obdoby,“ dodává ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

Sbližování Prahy a Středočeského kraje a dosud nejtěsnější spolupráce na poli veřejné dopravy nyní vyústila v dokončení snahy o kvalitnější veřejnou dopravu, která začala už v roce 1992. Díky vzájemné spolupráci mohou dnes lidé bez starostí cestovat až 120 kilometrů od Prahy s jednou jízdenkou MHD, vlakem i autobusem. Praha jako přirozené centrum celé metropolitní oblasti je tak snadno dostupná nejen všem Středočechům, ale díky nadále se rozšiřující spolupráci i lidem z okolních krajů,“ říká náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Aby se veřejná doprava chovala jako jeden celek nejen z pohledu tarifu, ale i co do kvality nabízených služeb, hlídáme nepřetržitě provoz více než tří desítek dopravců, sledujeme dodržování návazností, ale i dodržování jízdních řádů a také kontrolujeme chování řidičů. I nadále budeme pracovat na zkvalitňování služeb a zrychlování dopravního spojení, aby ještě víc lidí dalo přednost veřejné dopravě před cestou autem,“ doplňuje ředitel ROPID Petr Tomčík.

Po sérii integračních projektů, díky kterým se systém PID postupně rozšířil na celé území Středočeského kraje, se v červnu 2022 připojilo 22 dalších autobusových linek na Březnicku, Krásnohorsku a Čáslavsku. Tarif PID se ke stejnému datu rozšířil také do dalších měst a obcí Jihočeského kraje a Kraje Vysočina. Aktuálně je k 12. 6. 2022 v systému PID zapojeno 72 vlakových a 485 regionálních autobusových linek, všechny linky MHD v Praze a MHD ve většině středočeských měst kromě Kolína, Mladé Boleslavi a Příbrami, jejichž integrace se aktuálně také připravuje.

Území Středočeského kraje a přilehlých oblastí je rozděleno na 13 tarifních pásem, ve kterých je možné použít širokou škálu jednorázových i dlouhodobých předplatních jízdenek. Ty je možné si pořídit pomocí mobilní aplikace PID Lítačka, přes e-shop Lítačky nebo na jednom z prodejních míst včetně 11 středočeských měst. Jednorázové jízdenky je možné zakoupit také přímo ve vlacích i autobusech včetně možnosti platby bankovní kartou.

Nad fungováním 36 dopravců, kteří se řídí jednotnými standardy kvality PID, bdí 24 hodin denně koordinační dispečink, který hlídá provoz, řeší mimořádné události a zajišťuje předepsané návaznosti. O aktuálním provozu i novinkách informuje telefonická infolinka, cestující najdou veškeré informace na webových stránkách www.pid.cz nebo a sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram. Informace o aktuálních jízdních řádech jsou doplněny on-line mapou poloh vozidel a taktéž informacemi o případných zpožděních jednotlivých spojů, které se díky otevřeným datům propisují i do dalších aplikací třetích stran. Organizátory systému PID jsou pražská organizace ROPID a středočeská IDSK.

PID – společný dopravní systém Prahy a Středočeského kraje

  • cca 3 000 000 obyvatel
  • cca 1 300 měst a obcí
  • rozloha cca 13 000 km2
  • 72 vlakových linek
  • 485 regionálních autobusových linek
  • cca 15 000 stanic a zastávek
  • 36 dopravců
  • cca 5000 vozidel
  • přes 15 000 regionálních spojů denně

TZ ROPID